Dünyanın dört bir yanındaki insanlar günlük yemeklerini pişirmek için yapışmaz tencere ve tavalar kullanıyor.

Yapışmaz kaplama, krepleri çevirmek, sosisleri pişirmek ve yumurtaları kızartmak için mükemmeldir.

Bazı kaynaklar zararlı olduklarını ve kanser gibi sağlık durumlarıyla bağlantılı olduklarını iddia ederken, diğerleri yapışmaz tencere ile pişirmenin tamamen güvenli olduğu konusunda ısrar etmektedir.

Yapışmaz Tencere Nedir?

Kızartma tavaları ve tencere gibi yapışmaz pişirme araçları, genellikle Teflon olarak bilinen politetrafloroetilen (PTFE) adı verilen bir malzeme ile kaplanmıştır.Teflon, karbon ve flor atomlarından oluşan sentetik bir kimyasaldır.

Yapışmaz yüzey, Teflon kaplı pişirme kaplarının kullanımını ve temizliğini kolaylaştırır. Aynı zamanda az yağ veya tereyağı gerektirir, bu da onu yemek pişirmek ve kızartmak için sağlıklı bir hale getirir.

Teflon ve PFOA Pozlama

Tüm Teflon ürünleri PFOA içermez. Bu nedenle, PFOA maruziyetinin sağlık üzerindeki etkileri artık endişe nedeni değildir.Ancak 2013 yılına kadar Teflon üretiminde PFOA kullanıldı.

PFOA, tiroid bozuklukları, kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve testis kanseri gibi bir dizi sağlık durumuyla ilişkilendirilmektedir. Aynı zamanda kısırlık ve düşük doğum ağırlığı ile de dolaylı yoldan ilgilidir.

Aşırı Isınmanın Tehlikeleri

Teflon kaplamalar yüksek sıcaklıklarda parçalanmaya başlar ve havaya toksik kimyasallar yayar. Bu dumanları solumak, Teflon gribi olarak da bilinen polimer dumanı ateşine yol açabilir.

Polimer duman ateşi, titreme, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrıları gibi geçici, grip benzeri semptomlardan oluşur. Başlangıç, 4-10 saatlik maruziyetten sonra ortaya çıkar ve durum genellikle 12-48 saat içinde düzelir.

Akciğer hasarı da dahil olmak üzere aşırı ısınmış Teflon’a maruz kalmanın daha ciddi yan etkileri vardır.

Yemek Yaparken Riskinizi En Aza İndirmek İçin İpuçları

Temel güvenlik önlemlerine uyarsanız, yapışmaz tencere ile yemek pişirmek güvenli, sağlıklı ve kullanışlıdır.

Aşağıdaki ipuçlarını takip ederek yemek pişirirken riskinizi en aza indirebilirsiniz:

Boş bir tavayı önceden ısıtmayın: Boş kaplar dakikalar içinde yüksek sıcaklıklara ulaşarak potansiyel olarak polimer dumanlarının salınmasına neden olabilir. Ön ısıtma yapmadan önce tencere ve tavalarda yiyecek veya sıvı bulundurduğunuzdan emin olun.

Yüksek ateşte pişirmekten kaçının: Orta veya kısık ateşte pişirin ve ızgara yapmaktan kaçının çünkü bu pişirme tekniği yapışmaz kaplar için önerilenlerin üzerinde sıcaklıklar gerektirir.

Mutfağınızı havalandırın: Yemek pişirirken, dumanı gidermeye yardımcı olması için egzoz fanınızı açın veya pencereleri açın.

Tahta, silikon veya plastik kaplar kullanın: Metal kaplar, yapışmaz yüzeyde çiziklere ve çizilmelere neden olarak pişirme kaplarınızın ömrünü kısaltabilir.

Elde yıkama: Tencere ve tavaları bir sünger ve sabunlu ılık suyla nazikçe yıkayın. Yüzeyi çizebileceklerinden çelik yün veya bulaşık süngeri kullanmaktan kaçının.

Eski pişirme kaplarını değiştirin: Teflon kaplamalar aşırı çizik, soyulma, dökülme ve ufalanma ile gözle görülür şekilde bozulmaya başladığında değiştirilmeye hazırdır.