Anne sütü, bebeğin ilk 6 aylık döneminde psikolojik ve fizyolojik olarak ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen, ayrıca anne ile bebek arasında bağın kurulmasında etkili sindirimi kolay doğal bir besindir. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü alıp daha sonra ek gıdalara başlaması ve 2 yaşına kadar anne sütü alımını devam ettirmesi bir çok yönden yarar sağlar.Bu yüzden sağlıklı yaşamın başlangıcında anne sütü ile beslenmenin önemi yadsınamazdır.

Anne sütünün içeriği

  • Sıvı: Anne sütünün %87’sinin sıvıdan oluştuğu bilinmektedir. Bu yüzden bebeğin anne sütü aldığı dönemde ihtiyacı olan tüm sıvıyı anne sütünden karşılayabileceği için ek olarak bir sıvı alımına gerek yoktur.
  • Protein: Anne sütünün protein içeriği de bebeğin ilk 6 ayda ki ihtiyacını karşılamaya yetecek düzeydedir
  • Lipit: Anne sütünde bulunan lipaz enzimi düşük safra düzeyinde bile yağların sindirilmesinde yardımcı olur.Emzirme süresine bağlı olarakta anne sütünün yağ oranında değişiklikler gözlenir.Emzirmenin başlangıcında anne sütünün yağ oranı daha düşükken emzirme sonlarına doğru bu oran artmaktadır.Bu bebeğe doygunluk hissi vermekle birlikte ileri de bebekte oluşacak şişmanlığıda önlemektedir.
  • Karbonhidrat: Anne sütünün en önemli karbonhidratı laktozdur. Laktozun bileşimde bulunan galaktozun ise lipitlerle yaptığı bileşenler bebeğin beyin gelişiminde son derece etkindir.
  • Vitaminler: Yeni doğanlarda bağırsak florası tam gelişmediğinden hemorajik hastalıkları önlemek adına K vitamini takviyesi ve 15 günlükten itibaren 1 yaşına kadar D vitamini takviyesi gereklidir. Bunlar dışında kalan suda eriyen B ve C vitaminleri ile yağda eriyen A ve E vitaminleri yeterli düzeydedir.
  • Mineraller: Anne sütü demir içeriğinden ve çeşitli minerallerce zengindir.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAYA YÖNELİK YAKLAŞIMLAR

Anne sütü bebeğin beslenmesinde ki en önemli faktör olduğu için bu sütü arttırmaya yönelik bir çok görüş ve yöntem vardır. Fakat bunların en başında annenin huzurlu ve sağlıklı bir ortamda olması yer alır .Bebeğin erken emzirilmeye başlanması,memelerin boşaltılması,sık sık emzirme,annenin fazla yorulmamasıda etkendir.Annenin yeterli sıvı ve protein alımı,stresten uzak durması,uyku düzeni ve kalitesi son derece önemlidir.

  • Şifali bitkilerde ise fesleğen,rezene gibi şeker tatlı otlardır.
  • Çemen otunun ise yapılan çalışmalara göre günde 3 bardak çay şeklinde kullanımı önerilmektedir.
  • Bazı ülkelerde de maltlı içecekler anne sütünü arttırmakta kullanılmaktadır.
  • Yulaf unununda anne sütünü arttırdığına dair kesin kanıtlar olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Bunların dışında ise ısırgan otu,inek sütü,ayran,tahin helvası,pekmez, hurma, susam gibi besinlerin anne sütünü arttırdığı düşünülmektedir.

ANNE SÜTÜ ALIMININ YETERSİZ OLDUĞUNUN BELİRTİLERİ

Doğumdan sonra ki 2.hafta sonunda doğum ağırlığına ulaşamamak ve ilk aylarda ayda 500 gramın altında ağırlığa ulaşmak anne sütünün yetersizliğinin göstergesidir. İlk iki günde ise 2 veya 3 kereden, dördüncü gün dört kezden fazla ve yoğun idrar çıkışı durumunda ise anne sütünün yeterli olduğunun göstergesidir.

Bebeğin memeyi reddetmesi yada uzun süre sık emmesi, sık ağlaması, az miktarda kuru şekilde dışkılama durumlarında da anne sütünün yetersizliği düşünülebilir. Böyle durumlarda bebeğin kilo kontrolleri iyi yapılmalı aynı zamanda emzirme danışmanlığı yapılmalıdır.

Anne sütünün yetersiz olmasına yol açan nedenlerde yine alkol, sigara, doğum kontrol ilaçları, annenin ağır malnütrisyonu gibi sebeplerde yer almaktadır.