Ağız içinde tam olarak gelişemeyen 20 yaş dişleri, yarı gömük olarak kalır. Bu dişlerin olduğu kısım, besin artıklarının birikmesi için ideal bir zemin oluşturur. Bu artıklar, ağız içi hastalıklarına ve diş etinde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu tip dişler gerekirse çekilmelidir

Çocukluktan beri hepimiz, ağzımızın içinde 32 diş sayısı olduğunu öğreniriz. Ağız içindeki en arkadaki dişlerin 20’lik diş olduğunu da öğreniriz. Ya da 20 yaş dişi… 20 yaş dişler, bazı kişilerde hiç oluşmayabilir. Bazı kişilerde de 20’lik dişler oluşmaya başladığında, ağız içerisinde yer bulamayıp çene kemiğinde gömülü kalmaktadır.

20 yaş dişlerinin sıkça gömük kalmasının sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte en kuvvetli teori, zaman içinde çenelerin giderek küçülmesi ve bu dişlere ihtiyaç kalmamasıdır.

Ağızda en son süren dişler olan 20 yaş dişleri, diğer dişler çenelerde önceden yerini aldığı için kendine yer bulamaz ve çoğunlukla gömük kalır.

TAM OLARAK GELİŞİM GÖSTERMEZ

Bazen 20 yaş dişleri oluşumunu tamamlar, ağız içerisinde yer bulur, fakat tam olarak gelişim göstermez. Bu durum diş hekimleri tarafından ‘Yarı gömülü 20 yaş dişi’ olarak tanımlanır.

Ağız içerisinde, yarı gömülü 20 yaş dişlerinin olduğu kısım, işlevsel dişler tarafından öğütülen besin parçalarının birikmesi için elverişli kısımdır.

Bu birikmeler ağız içi hastalıklarının sebeplerini oluşturur. Diş eti iltihaplarına neden olur.

Gömülü veya yarı gömülü 20 yaş dişleri, ağız içinde bir işlevselliği olmayacaksa hastalıklara sebep olmaması için gerekirse çekilir.

Gömük ya da yarı gömük dişler; komşu dişlere zarar veriyorsa (çürük ya da çapraşıklığa sebep oluyorsa),

Vücutta fokal enfeksiyon odağı oluşturuyorsa ve çene altındaki lenf bezlerinde sık sık şişliklere ve sertleşmeye sebep oluyorsa,

Sık sık diş eti iltihabı ve trismusa (kas spazmına bağlı olarak ağız açıklığında azalma) sebep oluyorsa,

Ortodontik tedavi amacıyla,

Protetik amaçlar sebebiyle,

Kist, tümör gibi patolojik oluşumlara sebep oluyorsa ya da bu oluşumların içinde bulunuyorsa,

Nedeni bilinmeyen ağrılara sebep oluyorsa,

Çenelerde kırık oluşursa ve kırık hattı üzerinde kalıp kemik iyileşmesini engelleyeceği düşünülüyorsa, çekilmelidir.

Tam gömük dişler çoğu zaman problem yaratmaz; ancak rutin radyolojik muayene ile takip edilmeleri gerekir. Zaman zaman öndeki dişlerin köklerine zarar verebilir ya da baskı yaparak diğer dişlerde çapraşıklığa sebep olabilir. Bir diğer olası problem de, uzun zaman gömük kalan dişlerin çevresindeki folikülün kiste dönüşmesidir.

Yarı gömük dişler, en sık sorun çıkaranlardır. Dişin bir kısmını örten ve kapişon denen diş eti, o bölgede bir cep oluşturur ve besin artıkları temizlenemeyerek bu bölgede birikir. Biriken besin artıkları da bakterilerin üremesi ve yerleşmesi için ideal bir zemin oluşturur. Sonuçta buradaki diş eti iltihaplanır ve ağrı ile şişliğe sebep olur. Antibiyotik ve ağrı kesici kullanımıyla olay sadece bir süreliğine baskılanır; bu sebeple dişin cerrahi olarak çekilmesi gerekmektedir.