Antalya da eskiden taksiyle gittiğim yerlere fiyatlar artınca acil işim olmadıkça şehir içi otobüslerle gidiyorum. Şoförlere kızıyoruz belki de adamlar da haklı. Bazen kısa sohbet imkanı buluyorum hep dertliler. Trafik ayrı bir sorun. Otobüslerin K 36 vs. numaraları var, geçtiği güzergahlar belli. Bilmeyen kişiler şoförlere şuradan geçer mi, buradan geçer mi diye soruyor bazıları sakince karşıdan K32 ye bin vs diyor soran kişiler bu seferde karşıya nasıl geçerim diyor şoför işte o zaman geriliyor adamın belli saatlerde belli duraklarda olması gerekli soran kişi hâlâ kapıda bekliyor be adam in karşıya nasıl geçileceğini duraktakiler sor şoför ne yapacak otobüsten inip seni karşıya mı geçirecek ?

Oğlum Çivril Komagene çiğ köfte bayisi, Komagene kurumsal bir firma Türkiye’nin her yerinde satış fiyatları Liste fiyatları aynıdır değişmez. Kurumsal firmaların standart fiyatları vardır. Etiket neyse o fiyata satış yapılır 51,99 TL olan ürünü kasiyer 50 TL ye satamaz çünkü sistem de kasası açık verir. Örneğin Marketten,Tekel bayisinden sigara alıyoruz 37 TL olan sigarayı 35 TL ye alabilirmiyiz alamayız çünkü fiyat standart. Satıcı düşük fiyata satarsa paket başına 2 TL zarar eder. Pazarlık sünnet diyorlar. Vur dedik mi öldürüyoruz. Etiketsiz ürünlerde satıcı bir malın gerçek fiyatı neyse onu söylese karşıdaki alıcı da güvenerek alsa. Bazen esnaflar nasıl olsa pazarlık yapıyorlar diye 70 liralık malın fiyatını 100 lira diyor pazarlık eden 70-80 liraya alıyor. O esnafa güvenen inanan kişi pazarlık etmeyen 100 liraya alıyor bu durum kul hakkına girmiyor mu?

Neden mi Şoför ve Kurumsal firmalardan bahsettim Çünkü insan yapımız da anlayış yapısı da değişti bazıları Nalıncı keseri gibi yongayı hep önünde istiyor hep ben diyor karşı tarafı hiç düşünmüyoruz. Giderek kendini düşünen bencil bir toplum olduk. Örneğin fiyatlar neden bu durum da nedeni ne diye düşünen yok. Daha 4 ay önce deprem oldu zengin olan bazı kişiler yoksul duruma düştü Toplum olarak bu durumdan kaçımız ders aldık.

Toplum olarak giderek hepimiz de yozlaşıyoruz. Eğitim sistemine suç buluyoruz da bizler o çocukların aileleri olarak suçlu değimiyiz? Okulda çocuğa Temiz olması, saygılı olması vs bilgilerde öğretiliyor. Bazı Aileler çocuğun bu öğrendiklerine boş ver öyle olmaz diye tersini öğretiyor. Tabi bundan sonra saygı, sevgi hak getire. Bazen şahit oluyorum bazı çocuklar büyüklerine Abi, amca, teyze demiyor isimleri ile hitap ediyor. Bizler kendimizden 1-2 yaş büyüğümüze bile abi, abla derdik. Bu saygı ve sevgi ifadesidir.

Ne batılı olabildik ne doğulu, iki cami arasında kalmış beynamaz gibiyiz. Bizi biz yapan, bize ait ne varsa her şeyi attık. Tıpa tıp taklit ettik, aslını yaşattık. Üretmedik, tükettik, hazıra konduk hep yattık. Hazıra dağ mı dayanır beyler. İlimsiz çağ yakalanmaz, ilimsiz kaldık. Sığ kaldık, kaldık böyle kıraç. Ciğeri beş para etmeyenlere el açtık. Ve kahretsin yaşıyoruz, onlara muhtaç.(MYD)

Sahi ne oldu bize?

Esen Kalın…