Son zamanlarda sosyal medyada, basında, internette sıklıkla karşılaştığımız bir bilgi kirliliği mevcut. Bizim mesleğimizi bizim dışımızda herkes yapmaya çalışıyor. Benim buradan insanlara mesajım beslenme programları üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamış diyetisyenler tarafından; kişinin kişisel alışkanlıkları, sağlık durumu, fiziksel özellikleri gibi faktörler göz önünde bulundurularak hazırlanabilen programlardır. Bu herhangi bir sporcunun, bir yaşam koçunun, bir fitoterapistin, bir güzellik uzmanının ya da bir biyoloğun yapabileceği bir iş değildir. Bu bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek için bu işin uzmanlarından yani diyetisyenlerden yardım alınmalıdır.

Günümüzde güncel çok fazla diyet var bunların bir çoğu insan metabolizmasını bozmakta, iç organlarına ve sistemlerine zarar vermekte. Bunun sonucunda da olumsuz durumlar ortaya çıkmakta. Mesela dukan diyeti yapmış protein ağırlıklı beslenmiş bir kişi sonuç itibarı ile 3-4 ay geçtikten sonra kan tahlili vermiş ve kan değerleri, karaciğer enzimleri altüst olmuş ya da kolesterolü trigliseridi fırlamış ve buna bağlı olarak da karaciğerinde büyüme ve yağlanma oluşmuş. Bu gibi durumlarda tabiri caizse bir enkazı toparlamak da bizlere kalıyor.

Amacımız sadece kilo vermek olmamalı kilo verirken sağlıklı bir şekilde kilo vermeliyiz ve vücudumuza kesinlikle zarar vermemeliyiz. Bundan dolayı bunun bir yan aşaması da zayıflama hapları ve bunlarla ilgili çaylar. Yine sosyal medyada, basında, internet ortamında bunlarla ilgili birçok reklamı görebiliyoruz. 1 haftada 5 kilo verdiren haplar ve çayların reklamları yapılıyor. Tabi insanlara bu çok cazip geliyor çünkü belli bir diyet programına uyabilmek psikolojik olarak da insanları yoran bir durumdur. Ve özellikle fazla kilolu veya obez bireyler kısa sürede kilo vermek istiyorlar. Bu yüzden de bu tarz ürünlere inanıyorlar ama maalesef sonuçları çok kötü bir şekilde dönebiliyor. Bunların sonuçlarını da medyadan takip edebiliyoruz. Hatta kısa bir araştırma sonucunda bu gibi ürünler yüzünden hayatını kaybeden insanları bile görebiliriz. Bundan dolayı bu tür ilaçlara veya çaylara itibar edilmemelidir. Hızlı verilen kilolar en sağlıksız verilen kilolardır. Bu yüzden ben danışanlarıma şunu söylüyorum çok hızlı kilo vermek zorunda değiliz hızlı verilen kilolar fiziksel olarak da deformasyonlar doğurabileceği gibi genelde geri dönüşü de hızlı olur. Özellikle içeriği asla bilinmeyen bu haplarla veya çaylarla verilen kilolar metabolizmaya zarar verebiliyor. Organ yetmezliklerine hatta ölüme kadar götürebiliyor. Bunların içinde sentetik maddeler olabiliyor bu da insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Emek her zaman için önemlidir. Kilolu olabilirsiniz ama uzmanından aldığınız beslenme programıyla çok kısa sürede olmasa bile belli bir zaman diliminde fazla kilolarınızdan kalıcı bir şekilde kurtulabilirsiniz. Diyet yapmak başlangıç ve bitiş kiloları arasındaki rakam farkı değil, davranış değişikliğidir. O kiloları kalıcı yapan da davranışlardaki değişmedir. Ve özellikle hatırlatmak istediğim o fazla ve istenmeyen kilolar bir anda oluşmadı, bir sürece yayıldı. Bu kilolardan kurtulurken de belli bir süreci göze almak gerektiği unutulmamalı.

Sağlıklı günler dilerim.