İdrar yolu enfeksiyonu(İYE) böbrekler, üreterler, mesane veya üretra dâhil olmak üzere idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen bir enfeksiyondur. Bakteriler İYE’lerin en yaygın nedenleridir, ancak mantarlar ve virüsler de enfeksiyona neden olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonları her yıl milyonlarca insanı olumsuz etkiler. Tıbbi olarak antibiyotiklerle tedavi edilseler de evde uygulayabileceğiniz çözümler de bulunmaktadır.

İYE’nin yaygın semptomları:

İdrarını yaparken yanma hissi

Sık idrara çıkma

Koyu renk idrar

Eksik mesane boşalma hissi

Kadınlar enfeksiyona daha yatkındır bunun nedeni üretranın kadınlarda erkeklere göre daha kısa olmasıdır. Üretranın kısa olması bakterilerim mesaneye ulaşmasını ve girmesini kolaylaştırır. Enfeksiyonlara karşı korunmanın ve tekrarlama riskini azaltmanın birkaç doğal yolu vardır. Daha fazla sizi meraklandırmadan İYE ile evde savaşmanın 6 çözüm yolunu sizlerle konuşalım…

BOL BOL SU İÇİN…

Yapılan çalışmalarda düzenli idrara çıkmanın enfeksiyonu temizlediği görülmüş. Bu yüzden bol su içmek idrara çıkmanıza neden olacağından İYE riskini azaltabilir.

C VİTAMİNİ ALIMINI ARTTIRIN:

C vitamininin, idrarın asitliğini arttırarak bakterileri öldürdüğü düşünülmektedir. Özellikle meyve ve sebzeler C vitamini açısından yüksektir. Bunun yanında kırmızı biber, portakal, greyfurt ve kivi de yüksek miktarda C vitamini içerir.

ŞEKERSİZ KIZILCIK SUYU İÇİN:

Şekersiz kızılcık suyu içmek idrar yolu enfeksiyonları için bilinen en iyi doğal ilaçlardan biridir. Yapılan bazı araştırmalar şekersiz kızılcık suyunun, bakterilerin idrar yoluna yapışmasını önlediğini gösterdi.

PROBİYOTİK TAKVİYESİ ALIN:

Probiyotikler, faydalı mikroorganizmalardır. Bağırsağınızdaki sağlıklı bakteri dengesini sağlarlar. Yapılan bir çalışmada yaygın bir probiyotik türü olan Lactobacillus’un yetişkin kadınlarda İYE’leri önlemeye yardımcı olduğu bulundu. Başka bir çalışmada ise probiyotik kullanımı antibiyotik tedavisinden daha etkili olduğu bulunmuştur. Kefir, yoğurt, ayran, turşu, peynir, süt gibi besinlerinde doğal probiyotik gıda olduğunu unutmayın.

SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLAR EDİNİN:

İdrar yolu enfeksiyonunu önlemek birkaç banyo ve hijyen alışkanlığı edinmekle başlar. İlk olarak idrarı uzun süre tutmamak tabi ki çok önemlidir. Uzun süre idrarı tutmak bakterilerin birikmesine yardımcı olur. Tuvaletinizi yaptıktan sonra önden arkaya doğru sildiğinizden emin olun tam tersi silmek bakterilerin yayılmasına yardımcı olur.

BU DOĞAL TAKVİYELERİ DENEYİN:

D-Mannoz: Bu kızılcıklarda da buluna İYE ‘leri tedavi etmek için kullanılan bir şeker türüdür.

Yaban Mersini Yaprağı: Yapılan bir çalışmada bu yaprak kullanımının belirtilerini azalltığı görülmüştür.

Kızılcık Özü: Kızılcık suyu gibi kızılcık özü de bakteri oluşumunu önler.

Sarımsak Özü: Sarımsağın antimikrobiyal özelliği vardır.

İdrar yolu enfeksiyonları genelde yaygın bir sorundur. Bununla başa çıkmak her ne kadar zor ve sinir bozucu görülse de sizler de bahsettiğim ipuçlarını kullanarak yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz…