Geçtiğimiz hafta bağlanma stillerinden, özellikle çocukluk döneminde bakım veren ile kurduğumuz bağların ileride yaşamımızı; eşimizle, arkadaşlarımızla, partnerimizle veya çocuklarımızla kurduğumuz ilişkiyi nasıl etkileyebildiğinden bahsetmiştir. Bu hafta ise sağlıklı ilişkiler için neler yapılması gerektiğinden bahsetmek istiyorum. İlişkiler, genellikle başlarda heyecanın, duygu yoğunluğunun ve romantik sürprizlerin en yüksek noktasından başlar, zamanla bu eğri aşağılara iner. Uzun süredir birlikte olan çiftler arasında “Seni seviyorum, dememe gerek yok. Zaten biliyorsun.” gibi ifadeleri duymak daha olası bir hal alır. Aynı kişilerin, ilişkide heyecan kalmamasından yakınması aslında bir tutarsızlıktır. Duygularımızı göstermek, karşımızdaki kişiye hissettirmek, iki tarafa da iyi gelen, ilişkiyi besleyen ve heyecanı arttıran şeylerdir. Sevgimizi göstermek için neler yapabiliriz? Sağlıklı ilişki nasıl olur? Gelin bakalım.

Kendiliğinden gelişen sevgi gösterileri her zaman için iyidir. Ancak, özellikle başlarda belki biraz desteğe, yapılanmış birkaç taktiğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Örneğin, partneriniz hakkında sevdiğiniz üç maddelik bir liste yazmayı deneyebilirsiniz. Bu listede, onu tanıdığınız andan beri sahip olduğu özellikler olabilir (iyi bir dinleyici olması, sizi güldürebilmesi, vb.).

Gündelik hayatın içerisinde sizi etkileyen özelliklerinden (özel günleri her zaman hatırlayabilmesi, çok güzel şarkı söylemesi, vb.) ya da son 24 saat içerisinde yaptığı bir şeyden (bulaşıkları yıkamış olması, sabah sizi kahve yaparak uyandırması, vb.) söz edebilirsiniz. Bu egzersiz, hem partnerinize iyi gelecek hem de sevdiğiniz kişiye pozitif bir ışık altında bakmanızı sağlayarak düşünce yapınıza yansıyacaktır. İletişimde olduğunuz herkeste kullanabileceğiniz bu teknik hem sizin dikkatinizi ana vermenize yardımcı olacak hem de ilişki içinde olduğunuz birey ile aranızdaki bağı güçlendirecektir. Partnerinizin size ilham veren, sizi etkileyen özellikleri neler? Düşünün ve bunlardan bir liste oluşturun. Bu keyifli egzersizi biraz daha ileriye taşıyıp bir hafta boyunca her gün farklı bir liste yapmayı ya da maddeleri yapışkanlı notlarla evin odalarına yerleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bu keyifli deneyimin ilişkilerinizi nasıl bir etkisi olacağını gözlemleyin.

Sevginizi partnerinize göstermek için kullanabileceğiniz bir diğer alan ise iletişim kanallarıdır. Karşımızdaki kim olursa olsun, onu dinlediğimizi, anlattıklarını önemsediğimizi hissettirdiğimizde onu mutlu ederiz. Her insan, kendisini dikkatle dinleyen birisinden keyif alır. Partneriniz eve geldiğinde, işiyle/günüyle ilgili canını sıkan bir şeyi sizinle paylaşmayı seçtiğinde onu can kulağıyla dinlediğinizden emin olun. Elinizdekileri bırakın, telefonunuzu bir kenara koyun ve gözlerinin içine bakarak size anlattıklarını dinleyin.

Tüm bu girişimler, çevrenizdeki bireylerle daha sağlıklı iletişimler kurmanıza destek olurken sizin de dikkatinizi arttırmanızı sağlayacak. Unutulmamalıdır ki iletişim kurduğumuz kişi kim olursa olsun karşımızdakine değer vermek hem onunla iletişimimizi sağlamlaştıracak hem de daha anlamlı bir iletişim mekanizması sağlayacaktır. Dinleyin, anlamaya çalışın, fikirlerinizi belirtin, hatta seviyeli bir şekilde tartışın. Mühim olan karşımızdaki kişiye sesli ve sessiz tüm kanallardan ona kıymet verdiğimizi hissettirmek. Haftaya farklı bir konuda görüşmek üzere. Yazmamı istediğiniz bir konu olursa benimle sosyal medya kanallarından iletişime geçebilirsiniz. Sağlıkla kalın.