Tüm dillerde en zor, en keskin, en olumsuz sözcüğün “hayır” olduğunu düşünebiliriz. Bu yüzden de gerek özel ilişkilerimiz ve arkadaşlıklarımızda gerekse iş hayatımızda bu kelimeyi kullanmaktan kaçınırız. Peki kimler hayır diyemez? Neden hayır diyemeyiz?


DÜŞÜK ÖZ SAYGI


Öz saygınız düşükse kendinize dürüst davranmadığınız için hayırdan kaçarsınız.
Zayıf yönlerinizle yüzleşmekten korktuğunuz için hayırdan kaçarsınız.
Onay, takdir ve sevgi görmek için hayır diyemezsiniz.
İstemediğiniz şeylere hayır diyebilmek kendinize güveninizi ve saygınızı güçlendirir.
Kendiniz olmaktan korkmayın. Hepimiz eksikleri ve kusurları ve hataları olacaktır. Hayat artılarıyla ve eksileriyle bir bütünken büyülüdür.  'Hayır' seçim yapabilme gücünüzü elinizde tutuğunuzu gösterir. Sağlam bir karakter evetlerden çok, hayırlarla inşa edilir.


“İYİ İNSAN” OLABİLMEK


Hayatta yalnız kalmamak ve mutlu olmak tabiatımızın gereğidir. Bu yüzden de bizden bir şeyler isteyenlere evet diyerek kabul, sevilme, onay talep etmiş oluruz.
Sürekli iyilik pesinde koşan , insanların derdine derman olan mükemmel bir ilaçsınız. Bu yüzden sürekli birileri sizden borç para istiyor, yapmak istemediği isleri üzerinize yıkıyor riskli durumlarla sizi karşı karşıya birikiyor. Tüm bunlar gerçekten mükemmel iyi olmanızla mı ilgili?
“Uyumlu ol” , “zarif ol” , “iyi ol”, “kimseyi üzme”. Bunlar çocuklukta dikte edilen kalıplardır. Biraz düşünelim. Zarafet her şeyi yapmak mıdır? Her talebe karşılık vermemek uyumsuz olmak mıdır? Reddetmek birini üzmek midir?
Neye hayır neye evet diyeceğimizi seçimlerimiz belirler. Her seçim bir sorumluluk demektir. Her 'evet'inizde aynı zamanda bir sorumluluk sırtlanmış olursunuz.
Kendinizden çok başkalarının fikirlerini önemsemeye başladığınızda hayır diyemez hale gelirsiniz.
Evet diyerek bir biçimde başkalarının onayını almak istersiniz. Aksi takdirde yok olacağınızı, değersizleşeceğinizi düşünürsünüz.
Kendinizi değersiz hissediyorsanız mutlulukla negatif bir ilişki kurmuşsunuz demektir. Bu da başkalarının onayına ihtiyaç duymanıza ve bu uğurda kendinizden vazgeçip başkasına hizmetkar olmanıza yol açar. Giderek silikleşirsiniz.
Başarılı olduğunuzun farkında olmak için birilerinin "Bu işi çok iyi başardın" onayına ihtiyaç duyup duymadığınızdan emin olun.
Unutmayın ki biz zaten varız, bu dünyadayız ve sadece bu yüzden bile çok değerliyiz.