Büyük İskender'in babası Philip, İskenderi hiç sevmezmiş. Hatta  İskender'i sürgüne yollamış, sonra affetmiş. Yine de İskender'e olan soğukluğu değişmemiş. Günün birinde Philip'e simsiyah yelesi rüzgar, gözleri yıldız, toynakları mermer gibi bir at hediye etmişler. Dizginlemek ne mümkün. 4 kişi atı zaptedemiyormuş. Hele üstüne binmek. Allah muhafaza. Deneyen 3 kişiyi üstünden atmış. Atın azgınlığını gören Philip tereddüt etmiş. Kral olarak hediye ata binmesi gerekir ama, at üstünden atabilir, belini kırabilir. Philip  sürgünle kurtulamadığı oğlu İskender'e, ‘atı sana veriyorum’ demiş. Amacı, İskender'in ata bineyim derken, düşüp belini kırması hatta ölmesi. İskender ata yaklaşmış, dört görevli zor zaptederken kolanı tutmuş, atı şöyle bir çevirmiş, yaklaşmış, burnunu sevdikten sonra ata binmiş. Dört nala sürmüş. Gelince arkadaşları sormuşlar, ‘nasıl bindin bu deli ata? ’İskender'in cevabı : At gölgesinden korkuyordu, başını güneşe çevirdim. Sizler de gölgenizden korkmayın, çevirin başınızı güneşe! Başaramayacağınız hiçbir şey yok, bilin!

Bu gün tarihi inkar edip kendi tarihlerini yazmaya çalışanlar! Neden babası Philip'e değil de oğlu İskender'e büyük lakabının verildiğini Neden Mustafa Kemal'e ATATÜRK dendiği bir düşünsünler !

Türk tarihinin ilk esaretiydi. Tam 50 yıl sürmüştü. Kara Kağan’ın ihanete varan beceriksizlikleri yüzünden Türk illeri Çin boyunduruğuna girmişti. İsyandan başka çare yoktu. En öndekilerden, soylulardan, 40 fedai Çin sarayından hükümdarı kaçıracaktı. “Onlar çok biz azız” demediler, “ya başaramazsak” demediler. O gece saraydan Vey ırmağına uzanan yolda, bağımsızlık uğruna can veren 40 fedai idiler. Yüzlerce muhafıza karşı 40 kişi. İşte o isyandır Kürşad’ın önderliğinde Köktürkleri kurtuluşa götüren! 19 Mayıs 1919 da Türkleri kurtuluşa götüren bir isyandır Karakağanlara lanet olsun. Kürşad atadan, Başbuğ  Atatürk'e selam olsun. İstiklal savaşı "Ya İstiklal ya ölüm" diyerek başladı. Türk milleti ya kendi kendini kurtaracaktı ya da yok olacaktı. Ordu yok dediler, Kurulur dedi. Para yok dediler. Bulunur dedi. Düşman çok dediler. Yenilir dedi. Aldanmadı,mağdurum demedi tüm dediklerini yaptı. Türk  Ulusunun  azmi ve cesaretiyle bu kutlu yürüyüş başarıyla sonuçlandı. Ve tüm dedikleri gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır!.

Manukyan çocukları O günlerde milli mücadeleye hangi gerekçelerle karşı geldilerse bugün de millî-üniter Türk devletine aynı gerekçelerle karşılar. Düşünce aynı değişen sadece zaman.

Esen Kalın…