Bazı insanlar hayatımızın tam orta yerinde kendilerine yer edinirler. Güldüğümüzde, ağladığımızda başımıza bir şey geldiğinde, saatlerce bir masada oturup yeri geldiğinde kahkahalar eşliğinde kocaman ağız dolusu gülümsemelerimizde, gözlerimizden akan yaşa bir mendil uzatan, başımızı omzuna koyabileceğimiz dostlarımız, sırdaşlarımız hatta yol arkadaşlarımız diye tabir ettiğimiz o insanlar…

Peki arkadaş olmanın faydaları nelerdir?

Arkadaş edinmenin birçok faydası vardır. Hayatınızdaki diğer birkaç kişiyle iyi bir ilişkiye sahip olmak, beyniniz ve vücudunuz için sağlıklıdır. Araştırmalar, güçlü arkadaşlık bağına sahip kişilerin yaşlılıkta daha iyi bilişsel işlevlere sahip olduğunu ve arkadaşlıkların hem zihinsel hem de fiziksel sağlığa faydalı olduğunu gösteriyor. Ayrıca, arkadaşlığın faydalarından bazıları şu şekilde sıralayabiliriz:

* Daha iyi zihinsel sağlık durumu

Arkadaşlar duygularınızı düzenlemenize yardımcı olur, size hayata olumlu bir bakış açısı kazandırır ve ihtiyacınız olduğunda sizi destekler. Ayrıca stres ve depresyona karşı tampon görevi görebilirler.

* Daha iyi fiziksel sağlık

Arkadaşlarınız sizi egzersiz yapmaya, sağlıklı beslenmeye ve kendinize dikkat etmeye teşvik ediyor. Ayrıca hastalık veya yaralanma gibi zor zamanlarda sosyal destek sağlayabilirler.

* Artan mutluluk

Araştırmalar, güçlü arkadaşlıkları olan kişilerin, olmayanlara göre genellikle daha mutlu olduğunu göstermiştir. Mutluluk bulaşıcıdır, bu yüzden arkadaşlarınız mutlu olduğunda size bulaşır.

Arkadaşlıklar ayrıca öğrenmemize, uyum sağlamamıza, problem çözmemize ve birey olarak büyümemize yardımcı olabilir. Bize sosyal beceriler sağlarlar, böylece zorlu sosyal durumlardan geçebilir ve yeni zorluklarla karşılaştığımızda hayatımız boyunca bizi destekleyebilirler

Özetleyecek olursak, bazı arkadaşlıkları diğerlerinden daha iyi yapan şeyin ne olduğunu ölçmek zordur. Ancak, bir arkadaşlığı daha değerli kılabilecek bazı faktörler arasında paylaşılan deneyimler ve karşılıklı anlayış sayılabilir. Mizah duygusu da biriyle arkadaş olmaya yardımcı olur. Her iki insan da ilişkiye eşit şekilde yatırım yaptığında ve benzer yaşam deneyimlerine sahip olduğunda, arkadaşlıklar daha güçlüdür. Bir arkadaşta aranacak nitelikler arıyorsanız, empati, esneklik ve özveri gibi özellikler gösterenlere dikkat etmenizde fayda var. Sorunlarınız hakkında konuşabileceğiniz veya işler çok bunaltıcı hale geldiğinde konuşabileceğiniz birinin olması her zaman güzeldir. 

Unutmayalım ki dostluğu veya arkadaşlığı elde etmek zaman ve emek ister. Elbette dostluklar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Arkadaşlık bağı karşılıklı sevgi, menfaatsiz ve çıkarsız bir ilişki yolundan geçer. Her ne kadar farklı yaşamlarınız veya idealleriniz olsa da yine o masada oturulur ve yine konuşmalarınızda gelecekte veya şimdi birlikte kurduğunuz hayallerinizden bahsederken bulursunuz kendinizi.

Sağlıkla kalın. Haftaya görüşmek üzere…