-  Ben yapamam.

-  Artık çok geç.

- Başkaları hakkımda ne düşünür?

-  Başkaları benimle alakalı ne konuşur?

- Zaten bu güne kadar çalışmadım.

-  Benden hiçbir şey olmaz

-  Başkaları çok şanslı, ben değilim.

- Yapmamak için şu şu sebeplerim var.

-  Zamanım/ Gücüm yetmiyor.

Sevgili arkadaşlar üstte yazılmış olan cümlelerin birini veya birkaçını kuruyorsanız lütfen hemen bundan vazgeçin. Siz bile kendinize inanmazken başkalarının size inanmasını bekleyemeyiz. Hayat sizin hayatınız. Bugün, gelecek hafta, gelecek ay, gelecek yıl veya beş yıl sonra… Hayatınızı şekillendirecek olan o sihirli el sizin eliniz. Bu süreçte bahanelere veya sebeplere sığınmak yerine elimizden geleni yapmaya çalışmalıyız.

Konumuz sadece sınavlar olmamakla birlikte bakış açımızla da alakalı biraz. Yaşam bir döngü, daima alma ve verme dengesi ile çalışıyor. Tercih ettiğim her konu devamında başka bir seçenekten vazgeçmemize zemin hazırlıyor. Elbette burada tercihlerimizi düşünmek; ilgilerimizi, yeteneklerimizi, değerlerimizi ve önceliklerimizi sıraya koymak önemli fakat burada dikkat etmemiz konu bu sıraladıklarımın arkasında yatıyor.

Konu ne olursa olsun kendimizin biricik olduğunu, değeri ve özeni hakettiğini, kendimize güvenmemiz gerektiğini unutmamız gerekiyor. Attığımız her adımda, yaptığımız her hamlede kötü ihtimali düşünürsek, olumsuza bakmayı seçersek ve kendimizi bunu tercih ettiğimiz için yanlış yapmış hissedersek hayatımızda yaptığımız her harekette pişmanlık ihtimaliyle yaşarız. Bu ihtimal bir süreden sonra o kadar ağır gelmeye başlar ki adım atmaktan tedirgin olur, adımlarımızı azaltmaya başlarız.

Sevgili okurlarım, her doğan güneş ardında birçok ihtimali ve umudu barındırıyor. Her ihtimal de bize seçenekler sunuyor. Attığımız her adımda mutlu olduğumuz ve ikinci ihtimali aklımıza getirmeyecek kadar keyifli olduğumuz bir hayat diliyorum.

Son cümlelerimde size küçük bir aranın da haberini vermek istiyorum. Biliyorsunuz ki YKS ve LGS grubu öğrencilerimiz için sürecin son dönemindeyiz. Daha sık iletişim ve daha dikkatli bir sürece ihtiyaç duyuyorlar. Bir süre öğrencilerime kalan süreçte gerekli ilgiyi verebilmek için köşe yazılarıma ara vermeliyim. En kısa sürede buraya döneceğim belirtmek isterim. Sağlıkla kalın.