Merhaba sevgili okurlarım. Başlığı okuduysanız aklınızdan şu sorunun geçtiğine eminim “Sevginin dili mi olur?”

Henüz ana rahmine düştüğümüz ilk andan itibaren sevgiyi hissetmeye başlarız. Doğana kadar sevginin her tanesi hissederiz. Annemiz bizimle konuşuyor mu, sinirli mi,üzgün mü, mutlu mu, huzurlu mu… Duygu farketmeksizin tüm duygular bizi de etkiler. Doğduktan sonra bu büyük dünyadan, her türlü kötülükten korunmamız da yine bize ebeveynlik yapan kişilerin sorumluluğundadır. Onların korktuğu şeylerden biz de korkar, sevdikleri şeylerle yakın temasta bulunuruz. Büyüdükçe farklı ortamlar içinde bulunur, farklı uyaranlarla temas ederek kendi ilgi alanımızı oluştururuz.

Sevgi dili; dünya üzerindeki en güçlü, en iyileştirici ve en güven verici evrensel dildir. Bu dil sadece insana özgü de değildir. Tüm varlıklar âlemini kapsar. Küçük bir yavru kedi veya köpek, sevgi gördüğünde kendini güvende hisseder. Bir çiçeğe su verirken sevgi dilini kullandığınızda çiçeğin kökleri toprağa daha güçlü bağlanır. Zira sevgi dünyadaki tüm canlıları birbirine bağlayan ortak dildir. Sevgi dili saygıdır. İlgidir, olduğu gibi kabul etmektir. Şefkattir, merhamettir, hoş görmektir, iyilik düşünmektir, sarılmaktır, özlemdir, mutlu etmek, güven vermek için çabalamaktır.

O halde sevginin dilini kullanmaya gelelim. "Sevginin dili mi olurmuş?" diyenleri duyar gibiyim. Bizim toplumumuz sevgi dilini tam olarak nasıl kullanacağı konusunda zaman zaman kafa karışıklığı yaşıyor. Örneğin; bir anne ve baba çocuğuna karşı nasıl bir sevgi dili kullanmalı? Sevgi dili kullanılmazsa neler olur? Haydi, gelin bu konu hakkında biraz konuşalım. Sevgi dili, ebeveynlerin çocuklarına öğrettikleri bir iletişim aracıdır.

Ebeveynler de bu dili birbirlerine karşı kullandıklarında çocuklarına rol model olurlar. Öncelikle çocuğa sevgi dilini öğretirken duygularınızı da belli etmeli ve duyguları da çocuğa öğretmelisiniz. Duygular farkına varıldığında sevgiyi ifade edebilme becerisi daha kolaylaşır. Çocuğa karşı samimi ve doğal davranılması, içtenliği belli eden kelimeler kullanma, huzurlu hissettirme, duyguların olabildiğince aktarılması, dokunma, sarılma, öpme gibi minik dokunuşlar çocuğa sevginin dilini öğretir. Bebekler ve çocuklar kendilerine karşı iyi davranan ve onları seven insanları kolaylıkla anlayabilirler. Sevgi herkese olduğu gibi bebeklere ve çocuklara da huzur veren bir araçtır.

Sevgi dilinin kullanılmaması, psikolojik problemlerin artmasına neden olur. Depresif bozukluklar, değersizlik hissi, özgüven eksikliği ve davranış problemleri görülebilir. Bu yüzden sevgi tüm canlılar için çok önemlidir. Sizler de sevgili ebeveynler çocuklarınıza doğayı, hayvanları ve insanları nasıl sevmeleri gerektiğini öğretirken, kendiniz de eşinize, dostunuza sevgi dilini kullanmayı unutmayın. Sevgi her şeyin ilacıdır.

Haftaya farklı bir konuda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.