Merhabalar sevgili okurlarım. Bugün sizlere özellikle son sınıfta çocukları olan veya mezun olmuş fakat henüz bir üniversiteye yerleşmemiş öğrencilerin kâbusu ile geldim. SINAV.

Özellikle üniversite sınavlarına girecek öğrencilerin bir fragman olarak gördüğü, hayali askeriye ile ilgili bir meslek olan öğrenciler için ise askeriyenin ilk adımı olan MSÜ sınavı (Milli Savunma Üniversitesi Askeri Aday Öğrenci Belirleme Sınavı) bu yazım çıkmış olduğunda geçmiş olacak. Özellikle daha önce ülke genelinde yapılan bir sınava girmemiş öğrenciler için büyük bir deneyim olan MSÜ bizim için ne anlam ifade etmeli gelin hep birlikte irdeleyelim.

Sevgili arkadaşlar elbette heyecanlanmanız ve stres olmanız kadar normal başka bir durum olamaz. Sonuçta belki de ilk defa polis kontrolü ile bu kadar ciddi bir sınava girdiğinizi hissedeceksiniz. Ama sizin de deneyimlediğiniz gibi bu heyecan “Sınav başladı.” Cümlesini duyana kadar devam ediyor. Merak etmeyin aynı durum YKS sınavınızda da yaşanacak başta heyecanlanacaksınız fakat daha sonrasında heyecanınızı minimum seviyeye indirip sınava odaklanacaksınız.

Bir diğer çokça karşılaştığım soru ise “MSÜ sınavım kötü geçti demek ki YKS sınavım da kötü geçecek.” Hayır arkadaşlar. Özellikle MSÜ sınavından herhangi bir yeri kazanmak gibi bir hedefi olmayan, YKS provası olması için katılan arkadaşlarım için özellikle söylüyorum bunu. Önümüzde hala 3 ay gibi hafife alınamayacak bir süre var. Burada önemli olan konu, eksik veya yanlış yaptığımız yerleri nokta atışı analizlerle belirleyerek, gerekli önlemleri almak olacaktır. MSÜ sınavının analizinin doğru yapıldığında YKS sınavı için çok doğru önlemler alınmasına olanak verdiğini söyleyebilirim.

Bir diğer soru ise “Sınav sonucuma bakmalı mıyım?” olmaktadır. Elbette bunun kararını verecek kişi kesinlikle ben veya bir başka kişi değildir. Yine siz karar vermelisiniz. Eğer sınav sonucunuz gördüğünüzde motivasyonunuzun düşeceğini düşünüyor, gerekli önlemleri almaktan çok önümüzdeki 3 ayın negatif ivme alarak ilerleyeceğini düşünüyorsanız kesinlikle sınav sonucunuza bakmanızı önermem. Bunun yanında sınav sonucunuza bakarak gerekli önlemleri alabileceğinizi düşünüyor ve motivasyonunuzu kaybetmeyeceğinizi düşünüyorsanız önümüzdeki 3 ayın çok daha verimli geçmesi için sonucunuzu görmenizi desteklediğimi bilmenizi istiyorum.

Sevgili arkadaşlar, hayatınız boyunca belki de ilk defa bu kadar ulusal düzeyde bir sınava giriyorsunuz veya girdiniz. Elbette heyecanlanacaksınız, elbette tedirgin olacaksınız. Bunlar çok normal belirtiler. Hayatınızın bu noktasından sonra, özellikle devlette çalışan olmayı tercih ederseniz; bu ve benzeri birçok sınava  katılacaksınız. Bu nedenle,  kıymetli ve önemli bir sınav olduğunu unutmadan hareket etmek lazım fakat tamamen sonuçlara odaklı yaşayarak kendinizi psikolojik ve fiziksel anlamda yıpratmanızı da istemem. Unutmayın  ki girdiğimiz tüm sınavlar bizim hayat çizgimizde değişiklik yaratması ve daha güzel bir hayat çizgisine sahip olmamızı sağlamak için var. Sağlığımız tüm bunların üstünde ve tüm bunlarda daha kıymetli. Doğru, disiplinli, motive bir şekilde ve gerekli önlemeleri alarak hareket ettiğimiz sürece başarı kaçınılmazdır. Hepinize şimdiden geçmiş olsun diyorum. Umuyorum ki sınav sonuçlarınız beklediğiniz ve emek verdiğiniz şekilde gelir. Haftaya başka bir konuda görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.