Türkiye'de fuarcılığın tarihi oldukça eski. Selçuklu ve Osmanlı dönemindeki yılda bir kez açılan çok büyük pazarlar için başlangıcı. Araştırmalar 13. Yüzyıla dayanıyor. Kayseri civarında Selçuklu döneminde yılda bir kez kurulan 'Yabanlu Pazarı' bunların en ünlüsü. Belki de Kayserili dostların ticari başarısı buradan geliyor.
Batılı anlamda ilk fuar padişah Abdülaziz döneminde 28 Şubat 1863'te İstanbul'da Sultan Ahmet meydanında özel inşa edilen bir binada açılan 'Sergi-i Umumi-i Osmani' 3500 metrekare bir alanda ve tarım ağırlıklı bu sergi tam 5 ay açık kalmış. Ama Osmanlı'da genelde hep batıdaki fuarlara gidilmiş. Cumhuriyet döneminde 1923'ten itibaren yerli malları sergileri var. İlki İzmir Fuarı, adı '9 Eylül Sergisi', 1927 yılında açılıyor ve fuarlar gelişerek günümüze geliyor.
YENİ TEKNOLOJİ VE ÜRÜNLERİN BULUŞMA YERİ TARIM FUARLARI
Ülkemizde tarım alanında önemli adımlar atılmaya devam ederken, sektörün tüm aktörlerini buluşturan tarım fuarları da gelişmesini sürdürüyor. Tarım sektörünün tüm tarafları bu fuarlar yoluyla bilgi alışverişi, ticari alışveriş, işbirliği, pazar büyütme ve geleceğe yönelik ticari ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi konusunda bir araya geliyor.
TARIM FUARLARININ TARIMSAL ÜRETİME YANSIMASI NE ŞEKİLDEDİR?
Fuarlarda sunulan gerek bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili çeşitler, gerekse makineler ziyaretçiler tarafından bilinçli bir şekilde incelenirse mutlaka verimliliğe yansıması olacaktır. Örneğin çiftçimizin tarlasını, kendi kullanmış olduğu alet ve ekipmanlarla iki haftada hasat ediyordur. Ama fuarda gördüğü ve edindiği ve bir haftada hasadını yapabileceği bir makine ile ürününü daha kısa sürede pazara sürebiliyor. Bu da doğal olarak tarımsal üretime doğrudan etki etmiş oluyor.
TARIM FUARLARININ SEKTÖRE FAYDALARI NELERDİR?
Fuarlar doğru seçilmiş ilgilileri bir araya getirdiğinde hem katılımcı firma hem ziyaretçiler açısından büyük imkanlar sunar. Katılımcı firma tamamen tarafsız bir bölgede rakipleri ile birlikte ürünlerini sergilemekte, üstünlüklerini veya zayıf taraflarını ortaya koymaktadır. Fuar ziyaretçisi yenilikleri tanımak, ürünleri topluca kıyaslamak, satın almak, en azından parasını ve zamanını harcayarak bilgilenmek istemektedir.
TARIM FUARLARI ÇİFTÇİNİN BEKLENTİLERİNİ KARŞILAYABİLİYOR MU ?
Genel anlamda ülkemizde hazırlanan tarım fuarları çiftçinin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayabilir nitelikte organize edilmektedir. Üreticileri ve firmaları bir araya getiriyor, yeni teknolojileri kullanımına ve tanıtımına destek veriyor. Sadece fuarın bulunduğu ildeki ve ilçedeki çiftçisini değil bölge illerden gelen çiftçilere de yol gösteriyor ve büyük bir ticaret imkanı sağlıyor.Kısa bir deyişle tarım fuarları ülke tarımının önünü açıyor.