Toprak İşleme, yetiştirilecek bitki tohumlarının toprağın uygun derinliği ekilmesi ve çimlenerek toprak yüzeyine çıkabilmesi için toprağın tarım alet ve makinalarıyla gevşetilmesi, ufalanması, kabartılması, kesilmesi, devirmesi karıştırılması ve sıkıştırılması olarak tanımlanabilir.Toprak işleme, yabancı ot mücadelesi, toprak yüzeyindeki bitki artığı, sap, anız ve hayvansal ahır gübrelerinin toprağa karıştırılması, su ve rüzgar erozyonunun kontrolü gibi bir çok amaç için de yapılmaktadır.
Toprak İşleme Aletlerinin Sınıflandırılması
Birincil toprak işleme aletleri: Pulluk, çizel, dipkazan
İkincil Toprak İşleme aletleri: Kültivatör, Toprak frezesi, merdane, tırmık, tapan,diğer toprak işleme aletleri(lister, tesviye küreği vb.)
Toprak İşleme ve Ekim Yöntemleri
Geleneksel toprak işleme, toprağın 25-30 cm derinlikte işlendiği ve birincil toprak işleme aleti olarak pulluğun kullanıldığı, tarla yüzeyinde ürün artıklarının %85’nin gömüldüğü yönteme denilmektedir.
Koruyucu toprak işleme, toprağı devirerek işleyen pulluğun kullanılmadığı yerine çizelin tercih edildiği, tarla yüzeyinde ekimden sonra %30 ve daha fazla ürün artığının kaldığı bir yöntemdir.
Toprak işlemesiz (doğrudan) ekimde, toprak işleme yapılmaz bir önceki yılın bitki anızının üzerine direk ekim yapılır. Bu yöntemle başarılı bir ekim yapma iklim, toprak yapısı, ekim makinasının performansı ve yabancı ot mücadelesine bağlıdır.
Toprak İşleme Dönemleri
Sonbahar toprak işleme: bir önceki yılın hasadından sonra birincil toprak işleme aletleri ile sonbahar aylarında yapılan derin toprak işlemeyi kapsar.
Ekimden önce toprak işleme :Ekimden önce tohum yatağı hazırlamak için yapılan toprak işlemeyi kapsar.
Bitkinin belli vejetasyon sürecinde yapılan toprak işleme: Bakım işleri ve yabancı ot mücadelesi için bitkinin belli bir gelişme döneminde yapılan çapalama olarak da ifade edilen toprak işlemeyi kapsar.
Toprak tavı nedir?
Bitkiler için en uygun toprak koşulu olarak ifade edilen “ toprağın tava gelmesi " terimi, toprak boşluklarının yarısının su, yarısının da hava ile dolu olduğu durumdur. Toprak istenilenin dışında(tav) çok ıslak ve daha kuru olmamalıdır. Toprak tav durumunda toprak işleme için daha az traktör çeki gücü gerekir, toprak aletlere yapışmaz, sürüm sırasında toprak çok kolay dağılır, büyük kesekler oluşmaz.
Normal yapılı( kumlu-killi, tınlı) bir toprakta 5-25 cm kadar derinlikten alınacak bir avuç toprak avuç içinde sıkıldığında,normal sıkıştırıldığında top olur ve yere atıldığında normal şekilde dağılırsa toprak tavı iyidir.
Sonuç olarak; verilen teknik bilgiler çerçevesinde, bölgenin iklimi, toprak tipi, arazinin eğimi, ekim nöbeti, mevcut tarım alet ve makinalarının düzeyinin dikkate alınması toprak işleme ve uygun tohum yatağı hazırlanmasını başarılı kılacaktır.