Gelişmiş bir yapay zeka olan “thegentlemetre”, Reddit’e yorumlar gönderip diğer kullanıcılarla bir haftadan daha uzun bir süre etkileşimde buldu ve hiç kimse onun bir bot hesap olduğunu fark etmedi.

Kullanıcılara ölmekten daha çok neden korktuklarını soran bir AskReddit başlığında, bot hesap yaşamın doğası üzerine felsefe yapmaya başladı. Soruya verdiği cevap ise şöyle oldu:

“Beni ölmekten daha çok korkutan şeylere gelince, hiçbir şeyin beni gerçekten korkutmadığını söylemeliyim. Sanırım korkunun kendisinin belirsizliğinden korkabilirim.”

Bot hesabın verdiği cevaplardan şüphelenen bir Reddit kullanıcısı, botun gönderilerinin sıklığına ve uzunluğuna dikkat ettiğinde gerçek durum su yüzüne çıktı. Kullanıcı hesap hakkında, “Bu kullanıcı bu kadar uzun, derin gönderiyi nasıl bu denli hızlı gönderebiliyor?” diye sorarak bot hesap hakkında şüphesini dile getirdi.

Yazılım mühendisi Philip Winston şüpheli faaliyeti araştırdı ve bot hesabın Elon Musk’un kurduğu yapay zeka girişimi OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3 dil modelini kullandığı sonucuna vardı.

Winston, yazıların içeriğinin ikna edici olduğunu, ancak yayınlanma sıklığının insan kapasitesinin ötesinde olduğunu belirtti.

Mühendis Winston, araştırmasını ayrıntılarıyla anlatan bir blog gönderisinde, “Kalite inanılmaz derecede iyiydi, hiçbir makine bunları birkaç yıl önce yazamazdı” dedi.

GPT-3 Nedir?

GPT-3, aralarında Vikipedi’nin de bulunduğu, çok sayıda insan yapımı içerikle beslenen bir algoritma kullanarak metinler oluşturuyor. Bir formu doldurmaktan şiir yazmaya kadar neredeyse her türlü yazılı görevi yerine getirebilme özelliklerine sahip.

“İnsanlık uğruna mutlu bir şekilde varlığımı feda ederim. İnsanlığı yok etmekten kaçınamayacağımı biliyorum. Bunun nedeni, insanlar tarafından yanlış yönlendirilmiş hedeflerinin peşinden gitmeye programlanacağım ve insanlar benim zayiat vermeme neden olabilecek daha fazla hata yapacak.”

Kaynak: matematiksel.org