Merhabalar sevgili okurlarım, bugün sizlerle birlikte artık içerisinde olduğumuz ilk ara tatilimiz hakkında biraz sohbet etmek istedim. Öncelikle ilk dönemin ilk yarısını hızlı bir şekilde bitirdik. Artık bir hafta dinleneceğiz ve ikinci yarıya bomba gibi bir giriş yapacağız. Bu ara tatili nasıl değerlendirmeliyiz? Ders çalışmalı mıyız? Ne kadar ders çalışmalıyız? Kafamızda birçok soru var. Gelin hep birlikte bu sorulara biraz cevap vermeye çalışalım.

Öncelikle tatil dediğimiz şeyin dinlenmek olduğunu unutmamalıyız. Burada dinlenmekten kastım elbette bütün gün yatmak, telefon oynamak, bilgisayarda vakit geçirmek, sokaklarda vakit geçirmek demek değildir. Bu güne kadar zamanımızın büyük bir çoğunluğunu okul kaplıyordu fakat bu günden itibaren okulda geçirdiğimiz vakit bize kalıyor ve bu da bize çeşitli etkinlikler yapma fırsatı veriyor. İlk olarak sınava hazırlanan bir öğrenci de olsak henüz sınav senesinden olmayan bir öğrenci de olsak uyku düzenimizi bozmamız gerekiyor. Bir hafta tatil çok uzun gibi gelse de aslında çok uzun bir süre değil ve uyku düzenimiz bozulduğu takdirde okula dönüğümüz ilk süreçte çok fazla zorlanabilir, ciddi adaptasyon sorunları yaşayabiliriz. Bütün günümüzü planlamak ise bir diğer aktivitemiz olmalıdır. Günümüzü verimli şekilde değerlendirmek ve hem dinlenip hem eksik kaldığımız konuları tamamlayabilmek için fırsatımız olan bu haftada zaman yönetimimiz çok çok önemli. Planlanmış bir gün diğer günlerden 1-0 daha öndedir. Planladığımız şekilde arkadaşlarımızla vakit geçirebilir, kendimize vakit ayırabilir, ailemizle vakit geçirebilir, eksik konularımızı tamamlama fırsatı yakalayabilir ve dinlenmiş olabiliriz.

Gelelim sınav grubu öğrencilerimizin bu haftayı nasıl değerlendireceğine. İlk olarak burada bahsetmek istediğim konu, bu ara tatilin bizim için büyük bir fırsat olduğu. Hızlı bir şekilde konu analizi yapmakla sürecimize başlayabiliriz. Konu analizinde eksiğimizin ne olduğunu belirlemeliyiz. Yol haritamız daima bu olmalıdır. Eksiklerimize bakarak konuda mı eksik olduğumuzu, soru çözümünde mi eksik olduğumuzu, soru tarzlarına mı hakim olmadığımızı veya yeni nesil, daha ayrıntılı ve detaylı soruları mı çözmekte yetersiz kaldığımızı belirlemeliyiz. Belirlemelerimizi yaptıktan sonra öncelikle günümüzü daha sonrasında haftamızı planlayarak elimizden geldiği kadar o plana uyarak ilerlemeliyiz. Söz gelimi sayısal konularımızda eksiklerimiz var ise, programımızı yoğunluğu sayısal alandan olacak şekilde oluşturmalı fakat sınavda karşımıza çıkacak görece daha başarılı olduğumuz dersleri de ihmal etmeden programımıza dahil etmeli ve dengeli bir dağılım oluşturmalıyız. Özellikle LGS grubu öğrencilerimiz dokuz günlük arada yeni nesil sorular üzerinde yoğunlaşabilir, geriye dönük konu taraması, konu tekrarı ve soru çözümüyle konularının bir kez daha pekişmesini sağlayabilir. YKS grubu öğrencilerimiz ise TYT basamağında eksik kalan konularını tamamlayabilir, öncesinde yapmış olduğu denemeleri analiz edebilir konu eksikliklerini görerek bu konuların üzerine yoğunlaşabilir. Burada YKS grubu öğrencileri için en büyük tavsiyem sadece tek bir alana değil zamanı verimli kullanarak hem TYT hem AYT konularına vakit ayırmaları olacaktır.

Tüm bunların üzerine dinlenin demem size şaka yapıyorum gibi gelebilir fakat konu eksikliklerini tamamlamak kadar bu dönemde stresten, kaygıdan ve karmaşadan uzaklaşarak dinlenmek size çok iyi gelecektir. Zamanı doğru değerlendirdiğinizde hem dinlenmek hem de ders çalışmak için yeterli vaktiniz kalacaktır, bana güvenebilirsiniz. Hepiniz için şimdiden çok verimli bir ara tatil diliyorum.  Eğer burada bahsetmemi istediğiniz bir konu varsa bana sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz. Uzmanlık alanımda olan bir konu olursa değerlendireceğime söz veriyorum. Haftaya görüşmek üzere. Sağlıkla kalın.