Tarihi bilen bilir, bilmeyen de öğrenebilir ve tabi ki isterse. Yeni Zelanda, Avustralya ve dahası kısaca dünyanın her yerinden akın akın geldiler. Bir destandır Çanakkale. Vatan toprağını namusu bilen yüce gönüllü kahraman atalarımız, “Çanakkale geçilmez” diyerek emsali görülmemiş bir mücadele verdiler, çiğnetmediler.

Günümüzde Gazze. Bir avuç Gazzeli Kahraman Müslüman, dünyanın yamyamlarına karşı. Çanakkale’de dünyanın her yerinden yardıma gelen Müslümanlar da vardı, Gazze’de yok.

Her ne kadar “Hafızai beşer nisyan ile malul” olsa da kedi, köpek, ağaç için bağıran, ağlayan, ayaklananlar Gazze’de katliam karşısında sessiz, yok. Kadınlar, analar, çocuklar, yaşlılar ve masum insanlar öldürülüyor. Dahası imha ediliyor, siz duyarlı insanlar neredesiniz?

Dönemin kudretli halifesi Harun Reşit, kardeşim dediği Behlül Dane’ye, der ki: “Camiye git akşam namazı kılmaya gelenleri saraya getir, birlikte iftar açalım.” Behlül Dane’yi de bilen bilir.

Mübarek Ramazan akşamı camiye giden Behlül Dane, sayıca az birkaç Müslüman ile gelir. Hiddetlenen Halife Harun Reşit, “Bire Behlül iftar yemeğimiz az mı dedim ki, bu kadar az Müslüman getirdin.” Kimine meczup, kimine göre ise büyük veli Behlül Dane cevap verir. “Siz bana camiye gelenleri değil, namaz kılmaya gelenleri getir, dediniz…”

Behlül Dane gibilerin yaşadığı o muhteşem dönemler de bile camiye değil de namaz kılmaya gelenlerin sayısı o kadar azsa…

Aynı soydan ve boydan olmasa da camiye namaz kılmaya gelenlerin, Çanakkale’de mübarek dava uğruna savaşan şehit ve gazilerin velhasıl aynı ruhu taşıyan ataların torunları bugün Gazze’de. Müslüman nerede, diye soranlar için adres: Gazze!..

Eskiden cahilliğimden Allah işine karışma gibi hallerim oldu, başıma türlü envai işler geldi. Artık karışmıyor, düşünme ve bazen de susma hakkımı kullanıyorum. Allah’a karşı asla ve kati: “Bu zalim kullarını yok et, perişan et” ve benzeri hiçbir şey demiyorum. Ne diyorum, “Beni Yaratan Allah, bu zalim kan içici yamyamları da sen yarattın, her ne varsa en iyi sen bilirsin” diyorum.

Eylem ve söylem değişti ben de. Allah, her şeyin en hayırlı iyi ve güzelini önce bana, sonra size dilek, temenni ve dualarımla…