1 Mart 2022 31765 sayılı Resmi gazetede Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen bir fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, elektrik üretiminde kullanılan kömür sahası ile zeytin ağaçları aynı yere rastlarsa, zeytinlikler şirket tarafından kesilebilecek!Enerji Bakanlığı, zeytinlikleri yok edebilmesi için maden şirketlerinin önünü açtı.Hem de “kamu yararı” gerekçesini sunarak.

Kutsal kitabımız Kur’an’da zeytin ağacından ve dolayısıyla zeytinden bahsedilen 7 ayet var. Bunlar; En’am 99 ve 141, Nahl 11, Muminun 20, Nur 35, Abese 29, Tin 1. Ayetlerde Allah’ın gökten indirdiği su ile yeryüzünde bitirdiği çeşitli bitkiler sayılırken zeytin ağacı da sayılıyor. Zeytin ağacı, açıkça kutlu, mübarek bir ağaç olarak niteleniyor. Yani bir nevi Kur’an bu ağacı kutsal ilan ediyor Nur Suresi 35. Ayet de Arapça olarak zeytin ağacından açıkça “Şeceratin mübarek ettin” diye bahsedilmektedir. Bu ifade, mübarek, kutlu yani kutsal bir ağaç anlamına gelmektedir.

Türkiye zeytinlikleri hiç de küçümsenecek miktarda değil, daha doğrusu değildi. Çok ciddi tedbirler almazsak bırakın dışarıya zeytin satmayı, kendi ihtiyacımızı bile karşılayamayacak duruma düşeceğiz. Bugün yayınlanan yönetmelik mutlaka gözden geçirilmeli, yoksa yarın çok geç olacak.Zeytin bahçeleri, sera gazı karbon yutak alanlarıdır.Faydası saymakla bitmez.Ramazan da orucunu zeytinle açmak sevaptır denilip. Zeytin ağaclarını kesmenin mantığını anlayamıyorum!

Bu gün 1 litresi 80-100 Lira olan zeytinyağı yarın 200-300 liraya çıkarsa kimsenin şikayet etmeye hakkı yoktur. Bir ton zeytinyağı 3200 dolar Bir ton mermer 500 dolar. Bir ton kömür 300 dolar.Zeytin her yıl ürün veriyor. Madenler tükeniyor!Artık mermer kemirir kömür yeriz. Veya 2023 ü bekleyip Lozanıngizli maddelerine göre çıkaramadığımız iddia edilen madenleri çıkarıp ülke olarak rahatlarız.

Ayçiçeğinin % 50,6’sını Rusya’dan % 14,6’sını ise Ukrayna’dan ithal ediyormuşuz. Evin bahçesin de bile yetişen ayçiçeğin de nasıl dışa bağımlı hale geldik anlayamadım? Savaş nedeniyle bu ülkelerden gelen yağ tankerlerinin çıkışına izin verilmediği için Ham ayçiçeği yağının tonu 1400 dolardan 2 bin doların üzerine yükseldi. Haberler de Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneğince stoklarda Nisan ortasına kadar yetecek kadar yağ kaldığı açıklandı bu nedenle 25-30 TL olan 1 kğ yağ 40-50 TL oldu. Hamdolsun en azından kuyruğa girmiyor parası neyse verip yağ alabiliyoruz. Tarım Bakanı Vahit Kirişci; Yeterli miktarda ayçiçek yağı stoku var diye açıklama yaptı da rahatladık. Nöroloji Akademisi tarafından yapılan araştırmaya göre; yağlı ve şekerli gıdalar zararlı, öyle ki dört gün içinde hafızaya zarar verebiliyor. Bu nedenle yağlı yemeklerden kaçınmalıyız. Zaten ülkemizin uzun yıllardır sıkıntısı Yağ değil Yağcılık.

Denizli Çivril arasındaki Zıpır yolu yapımına başlandığın da sıcak asfalt olacak denildiğin de eyvah dedim muhalefet olmakla suçlandım. Yol genişlesin yapılsın karşı değilim. Zıpır yolu devamlı don tehlikesi olan bir yer sıcak asfalt yokuşta daha kaygan olur ve sonuçlarını 2 Mart Çarşamba gecesi yaşadık umarım bir çare düşünürler.

Esen kalın…