Özellikle erken yaşta tüketilmeye başlandığında iler yaşlar için kalıcı hafıza problemleri ortaya çıkardığı belirlenen fast food ve abur cubur tarzı yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor.  

Brain, Behavior and Immunity’de yayımlanan bir araştırmada yağ ve şeker oranı yüksek beslenme alışkanlıklarının, beyne zararı ile ilgili araştırma sonuçları şaşırttı.  

O Yiyecekler Beyinde Kalici Hasar Yaratiyor5

Araştırmaya göre düzenli olarak fast food ve abur cubur türü yiyecekleri tüketen bireylerin beyin sağlığı üzerinde olumsuzluklar tespit edildi.  

Yüksek yağ, şeker ve tuz içeriğinin tüketilmesi sonucu uzun vadede hafıza kaybının görülebildiği ortaya çıktı.  

O Yiyecekler Beyinde Kalici Hasar Yaratiyor

Yapılan deneylerde, abur cubur ile beslenen farelerin, belli bir süre sonra daha sağlıklı bir yeme stiline geçmelerine rağmen, önemli hafıza eksikliklerinin sergilendiği belirlendi.  

Vücut Kokusu, Hangi Hastalıkların Habercisidir? Vücut Kokusu, Hangi Hastalıkların Habercisidir?

O Yiyecekler Beyinde Kalici Hasar Yaratiyor2

Geçmeyen Hafıza Bozuklukları 

Etkiler, hafıza ve öğrenme için önemli bir nörotransmitter olan asetilkolindeki bozulmalarla bağlantılıydı ve bu da diyetin beyin gelişimi üzerindeki kritik etkisini vurguluyordu. Araştırmalar, gençlerde geri döndürülemez etkilerin görülebileceğini öne sürüyor.  

Sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan uzmanlar, özellikle çocuk ve gençlerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiğini vurguluyor.  

O Yiyecekler Beyinde Kalici Hasar Yaratiyor3

Alzhei̇mer Gibi 

Uzmanlar, yetersiz beslenme ile Alzheimer hastalığı arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor.  

Alzheimer hastalığından muzdarip kişilerin beyinlerinde, hafıza ve öğrenme, dikkat, uyarılma ve istemsiz kas hareketi gibi işlevler için gerekli olan asetilkolin adı verilen bir nörotransmitterin seviyeleri daha düşük olma eğilimindedir. 

Editör: Kardelen Başol