Sigara Bırakma Farkındalığı Artıyor
Çivril Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Hazıroğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında düzenlenen bilgilendirmede sigaranın zararlarını anlattı, sigara bırakma polikliniğine yönlendirmeler yapıldı. Toplumda dumansız yaşam farkındalığı her geçen yıl artıyor.
Çivril’de Sağlıklı Yaşam İçin Farkındalık Çalışması
Çivril Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Müge Hazıroğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü etkinlikleri çerçevesinde hasta ve hasta yakınlarına kapsamlı bir bilgilendirme yaptı. Dr. Hazıroğlu, tütün ve sigaranın uzun süreli kullanımının akciğer kanseri ve çeşitli akciğer hastalıklarına yol açtığını belirterek, “sigara her geçen gün yeni organlara zarar veriyor, hayat risklerini artırıyor” ifadeleriyle sigarayı bırakmanın önemine dikkat çekti.
Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar, hastanenin sigara bırakma polikliniğine yönlendirilerek uzman desteğiyle bu süreçte destek alacak. Türkiye genelinde sigarayı bırakmak isteyenlere Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve ilgili poliklinikler aracılığıyla ücretsiz danışmanlık veriliyor, bireysel danışmanlık hizmetleri sunuluyor.


Sigaranın Zararları ve Bırakmanın Faydaları
Sağlık uzmanları, sigaranın içerdiği binlerce zararlı kimyasalın akciğerlerdeki doğal savunma mekanizmalarını yok ettiğini, akciğer kanseri riskini ciddi oranda artırdığını belirtiyor. Tütün ürünleri sadece akciğer sağlığını değil, kalp-damar sistemini ve diğer iç organları da olumsuz etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün kullanımı, küresel kanser ölümlerinin önemli bir kısmından sorumlu tutuluyor.
Uzmanlara göre sigarayı bıraktıktan sonra vücutta iyileşme süreci hızla başlıyor; kan dolaşımı düzeliyor, akciğer kapasitesi artıyor ve uzun vadede kanser riskinde azalmalar görülebiliyor.

Toplumda Farkındalık Artıyor
Türkiye’nin farklı illerinde de sigarayı bırakma günü kapsamında farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Sağlık kurumları, sigarayı bırakmanın yalnızca bireysel değil toplumsal bir kazanım olduğunu vurguluyor, “dumansız bir Türkiye” hedefiyle çalışmalar yürütüyor. Özellikle gençler arasında tütün ürünlerinin tüketimi konusunda uyarılar yapılırken, sigarayı bırakmanın faydaları üzerine bilimsel söyleşiler, danışma hizmetleri ve ücretsiz poliklinik hizmetleri artarak devam ediyor.
Dr. Hazıroğlu ve sağlık ekibi, Çivril’de sigarayı bırakmak isteyenlere poliklinik desteği sağlamayı sürdüreceklerini belirterek, herkesin sağlıklı bir yaşam için bu önemli adımı atması gerektiğini vurguladı.






