Dünya’da gıda intoleransları ve hassasiyetleri oldukça yaygındır. Eliminasyon diyeti, gıda

intoleranslarını ve gastrointestinal rahatsızlıkların nedenlerini bulmak için altın değerinde kabul edilen ve uygulanması düşünüldüğü kadar zor olan bir diyet değildir. Aksine hayat standardınızı yükseltmek için bir beslenme uzmanı eşliğinde kolayca deneyebileceğiniz diyet türüdür.

Bende sizlere bu yazımda bu diyet nasıl ve neden yapılır ondan bahsedeceğim gelin başlayalım…

Eliminasyon Diyeti Nedir?

Eliminasyon diyeti adından da anlaşılabileceği gibi vücudumuzun iyi tolere edemediğini düşündüğümüz besinlerin beslenme programından çıkarılması ve ardından kontrollü bir şekilde yeniden eklenmesi ile uygulanan bir diyettir. Yaklaşık 5-6 hafta sürer ve hassas bağırsağı ya da gıda intoleransı olanların rahatsız edici semptomlarına (gaz, şişkinlik, ishal, kabızlık ve mide bulantısı gibi) hangi gıdaların neden olduğunu belirlemeye yardımcı olur. Ve bu semptomları hafifletir.

Eliminasyon Diyetinin Aşamaları Nelerdir ve Nasıl Yapılır?

Eliminasyon diyeti iki aşamada uygulanır. Bunlar, eliminasyon ve yeniden giriş aşamalarıdır.

ELİMİNASYON:

Bu aşamada semptomları tetiklediğini düşündüğümüz besinlerin 2-3 hafta kadar beslenmemizden çıkarılmasıdır.

YENİDEN GİRİŞ:

Bir sonraki aşama elimine edilen gıdaların yavaş yavaş beslenmemize geri aldığımız aşamadır. Belirtiler iyi izlenmelidir. Yeniden verilen besin grubu herhangi bir semptom yaşatmıyorsa o besin grubunun uygun olduğunu varsayabilir ve bir sonraki besin grubuna geçebilirsiniz.

ELİMİNASYON DİYETİNDE NE YİYEBİLİR NE YİYEMEYİZ?

Portakal, greyfurt gibi narenciyeler, domates, biber, patlıcan, patates gibi sebzeler, tüm kuruyemişler, baklagiller, gluten içeren gıdalar (buğday,arpa,mısır, yulaf…),süt ve süt ürünleri, yağlar, kafein içeren içecekler (kahve, siyah çay…) , et ve et ürünleri, baharatlar ve çeşniler, şeker ve tatlıları diyetimizden çıkarmamız gerekir.

Eliminasyon diyeti ne kadar kısıtlı da olsa sağlıklı ve lezzetli yemekler yapmak için hala çeşitler vardır…

  • Meyveler(Turunçgil hariç), sebzeler (gece sebzeleri hariç),tahıllar(pirinç, karabUğday gibi), süt ikameleri(hindistan cevizi sütü, şekersiz pirinç sütü gibi),yağlar( zeytinyağı, keten tohumu yağı gibi), su ve bitki çayları eliminasyon diyetinde rahatlıkla tüketebileceğimiz gıdalardır.

BAHSETTİĞİMİZ ELİMİNASYON DİYETİNİN DIŞINDA BİRKAÇ FARKLI DAHA ELİMİNASYON DİYTEİ VARDIR:

  • DÜŞÜK FODMAP DİYETİ: Kısa zinciri karbonhidratları diyetten çıkarmadır.
  • AZ GIDA DİYETİ,
  • NADİR GIDALARIN ELİMİNASYONU DİYETİ,
  • ORUÇ ELİMİNASYON DİYETİ,
  • VE DİĞER ELİMİNASYON DİYETLERİ

Eliminasyon Diyeti Faydaları

  • İrritabl Bağırsak Sendromu belirtilerini azaltır.
  • Eozinofilik Özofajiti (Yemek borusunda inflamasyon) olan kişilere yardımcı
  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtilerini azaltır.
  • Egzama gibi cilt hastalıklarını iyileştirir.
  • Kronik migreni azaltır.

Eliminasyon Diyeti Riskleri

Her ne kadar eliminasyon diyetleri size hangi gıdayı tolere edemediğinizi göstermenin harika bir yolu olsa da riskleri elbette vardır. Bazı besin gruplarının elimine edilmesi sonucunda besin eksiklerine neden olabileceğinden diyet uzun vadede uygulanmamalıdır. Aynı zamanda eliminasyon diyeti kısıtlayıcı olduğundan dolayı yaşı küçük hastalar için belirli gıda gruplarının kısa bir süreliğine bile alınmaması büyüme ve gelişme geriliği oluşturabilir.

SON OLARAK VE EN ÖNEMLİSİ!!!

Bu tarz diyetler kendi başınıza yapabileceğiniz bir diyet türü değildir yanlış yapıldığı takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir bu yüzden doktor gözetiminde ve bir beslenme uzmanından yardım alınması gerekir.