Denizli’ye Litvanya’dan Kritik Ziyaret! Denizli’ye Litvanya’dan Kritik Ziyaret!

Ş O K! Denizli Ramazan Pidesi Yiyemeyecek!

Ramazan deyince akla ilk gelen manzaralardan birisi fırınların önünde oluşan pide kuyruklarıdır. Oruç tutulsun, tutulmasın her sofrada dumanı üzerinde Ramazan pidesi bulunur. 

Geçtiğimiz haftalarda Ege Bölgesi’nin %70’inin fiyat belirlemesi yaptığını ancak Denizli’nin tüm Ege’den daha uyguna pide alabilmesi için çalışıldığını belirten Denizli Fırıncılar Odası Başkanı Bekir Karadaban, bugün yayınladığı basın açıklaması ile şok yarattı. Gram ve fiyat anlaşması sağlanamadığı için Denizli'de bu yıl Ramazan pidesinin olmama ihtimali paylaşıldı. 

Paylaşılan açıklamada, "Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Yönetim Kurulu ile Denilzi Ticaret Odası Meclis kararı ille 250 gram Ramazan Pidesi 10 TL olarak belirlenmiştir.

Ancak pidenin maliyeti, ekmek maliyetine göre daha fazladır. Özel işçilik gerektirdiği gibi susam maliyeti de ve bir çuval undan çıkan adet sayısı daha azdır. Bu nedenle Türkiye Fırıncılar Federasyonumuz 1 kilogram Ramazan pidesi fiyatını 60 TL olarak belirlemiştir. Biz ise Denizli’de 1 kilogram fiyatını 50 TL (300 gram Ramazan pidesi 15 TL) olarak talep ettik.

Ancak Esnaf Odası ve Ticaret Odasınca alınan karar gereği kilogram fiyatı 40 TL olarak çıkmıştır. Buna göre şu an uygulanmakta olan 200 gram 8 TL olan ekmeğe kilogram 40 TL’ye gelmektedir.

Sonuç olarak bu gram ve fiyat ile Denizli’deki fırıncılarımızn ve pidecilerimizin pide üretip dağıtabilmesi mümkün değildir. Ramazan ayının vazgeçilmezi olan pide, bu Ramazanda büyük ihtimalle olmayacaktır." açıklaması yapıldı. 

Turkiye Genelinde Ramazan Pidesi Grami Dustu Fiyati Yukseldi Denizlide Ramazan Pidesi222

"Çağrımız, Hala Geç Değil!"

Fırıncılar Odası bu açıklama ile ilgili olarak "hala geç değil" dedi. "Çağrımız, hala geç değildir. Hemen düzeltilip çevre illerin fiyatını Denizli’de uygulayalım ki halkımız damak tadından yoksun kalmasın." ifadeleri kullanıldı.

Turkiye Genelinde Ramazan Pidesi Grami Dustu Fiyati Yukseldi Denizlide Ramazan Pidesi22

Gram Düştü Fiyat Arttı! Türkiye'de Pide Fiyatı Ne Kadar Belirlendi?

11 Mart Pazartesi günü 2024 yılının ilk orucu için sahura kalkılacak.  İlk sahura sayılı günler kala Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, İstanbul ve Ankara için belirlenen pide fiyatları 25 gram için 15 TL olarak belirlediklerini açıkladı. Belirlenen fiyat Türkiye’nin her yerinde merkez alınacak ancak her bölge için isteğe bağlı olarak farklı gramajlarda Ramazan pidesi üretimi sağlanacak.
Geçtiğimiz yıl 300 gramlık Ramazan pidesinin fiyatı 10 TL idi. Kilogram fiyatı olarak şimdi ise azami 33,5 lira olduğunu belirten Balcı, "Bu yıl pidenin azami kilogram fiyatı 60 lira olacak. Buna göre İstanbul, Ankara ve Antalya'da 250 gram ramazan pidesi 15 liradan satılacak. İzmir'de 300 gram pide 18 lira olacak. Bunun yanında esnafımız, 330 gram pideyi 20 lira veya 500 gram pideyi 30 lira olarak vatandaşın talebine göre üretebilir. Her il ve ilçede odalarımız kendi maliyet hesabını yaparak ilgili esnaf odaları birliğinden fiyat alacak. Dolayısıyla, coğrafi yapıya ve vatandaşımızın arzusuna göre değişik gram ve fiyatlarda pide üretilecektir." Şeklinde konuştu.

Editör: Kardelen Başol