Rapor Parası Hangi Durumlarda Ödenir?

Halk arasında rapor parası olarak adlandırılan geçici iş göremezlik ödeneği, sigortalıların geçici iş göremez oldukları durumlarda ödeniyor. Geçici iş göremezlik, sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde SGK tarafından yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama halidir.

Rapor parası (geçici iş göremezlik ödeneği) ise, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hallerinde Kanunda belirtilen geçici iş göremezlik sürelerinde verilen ödenektir.

Sigortalılık Süre Şartı Var mı?

Rapor parası alınabilmesi için bir süre şartı bulunuyor. Buna göre rapor parası alabilmek için rapor tarihinden önceki son 1 yılda en az 90 gün prim ödemeniz gerekiyor. Analık sigortasında da doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün prim bildirilmiş olmalı.

İş kazası durumunda ise rapor parası alınabilmesi için bir süre şartı bulunmuyor. Buna göre iş kazasında bir gün dahi çalışılmış olsa kaza nedeniyle çalışılamayan günler için rapor parası almak mümkün.

Raporun Süresi Ne Kadar Olabilir?

İstirahat raporları sözleşmeli ya da sözleşmesiz sağlık hizmet sunucularında Sağlık Bakanlığınca yetkilendirilen hekimlerce düzenlenmesi gerekiyor.

Ayaktan tedavilerde sigortalıya tek hekim raporu ile bir defada en çok 10 gün istirahat verilebiliyor. İstirahat sonrasında kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam süre 20 günü geçmemek kaydı ile istirahat uzatılabiliyor.

20 günü aşan istirahat raporlarının ise sağlık kurulunca verilmesi gerekli. Sağlık kurulunun ilk vereceği istirahat süresi sigortalının tedavi altına alındığı tarihten başlamak üzere altı ayı geçemiyor. Tedaviye devam edilmesi hâlinde malûllük hâlinin önlenebileceği veya önemli oranda azaltılabileceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilirse söz konusu altı aylık süre uzatılabiliyor.

İstirahat raporunun işyeri hekimlerince de verilmesi mümkün. Ancak bu süre oldukça kısa. Bakanlıkça yetki tanınan işyeri hekimi bir kerede en fazla 2 gün istirahat verebiliyor.

Sigortalı Yurtdışındaysa

Normal şartlarda ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde görülen tedavi sonucu alınan raporların Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulları tarafından onaylanması gerekiyor.

Ancak sigortalılara ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedavileri sonucu verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun ülkemiz dış temsilciliklerince onanması hâlinde, Kurumca yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarının ayrıca onayı aranmıyor.