Denizli Gazeteciler Cemiyeti'nde 3 Aralık Engelliler Günü nedeniyle Altınokta Körler Derneği Denizli Şubesi Başkanı Muzaffer Eskin basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Altı Nokta Körler Derneği Genel Başkan yardımcısı Reşat Göcen de katıldı.
Kesin olmayan istatistiki verilere göre 9 milyonu geçen sayıda engelli nüfusunu oluşturduklarını dile getiren Eskin, dernek olarak engelli bireyler adına konuştu.
İstekleri ve amaçları arasında her şeye ücretsiz ve indirimli sahip olmak değil yaşam maliyetlerinin karşılanmasına yardımcı olacak bir destek istediklerini söyleyen Eskin, ücretsiz ve indirimli katkıların kendilerini aciz gösterdiğini söyledi. "Ne aciz ne de bakılmaya muhtaç değiliz" diyen Muzaffer Eskin, 5378 sayılı Engelliler yasasının geçici 2. ve 3. maddelerinin yüksek bir iradeyle uygulanmasını istediklerini söyledi.
"Halkın Refahı Engellilerin Refahı İle Doğru Orantılıdır"
Sosyal devlet anlayışının yer aldığı anayasanın ikinci maddesinden bahsederken " Devletin “sosyal” niteliğini yaşama geçirmek, hükümetlerin anayasal yükümlülüğüdür. Ne yazık ki hükümetler, bugüne dek bu yükümlülüklerini, yeterince yerine getirmemişlerdir. Sosyal devlet olmak, yapılan sosyal yardımlarla övünmek ve bundan başarı payı çıkarmak değildir. Bir devlet, yaptığı sosyal yardımlarla övünmek yerine bu sosyal yardımları alacak insan bırakmamayı ya da sayıyı olabildiğince azaltmayı hedefine almalıdır. Halkın refahı, engellilerin refahıyla doğru orantılıdır." dedi. Teknolojik gelişmelerin engelli bireylerin lehine olduğunu hatırlatıp sosyal devlet anlayışı gereğinde, engelli bireylerin kullanacağı teknolojik cihazların ya ücretsiz ya da düşük maliyetlerle sunulması gerektiğini açıkladı.
İstihdam alanlarında engelliler lehine düzenlemeler istediklerinin altını çizerek mezun olmadıkları alanlarda çalışan engellilerin varlığını hatırlattı.
"Beyaz bastonluların özgürce dolaşabilmesinin yolu şehir planlanırken atılacak adımlardan geçer" diyen Eskin, "Kaldırımların belirli bir yönüne sarı takip çizgileri oluşturulursa görmeyenler güvenli bir şekilde yollarına devam edebilirler. Ayrıca kaldırım kenarlarına araç park edilmesinin önüne geçilmeli, kamu kurumları ve özel sektör işletmeleri tabelalarını kaldırım kenarlarına koymamalıdır" gibi bazı çözümleri örneklendirdi.
Yönetmelikte Eksikler Giderilmeli
Engelli Rapor Yönetmeliği’nin eksiklerinin ve kusurlarının giderilmesini, bakım ücreti hesaplanırken hak kayıplarının en aza indirilmesini talep ederken Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği nedeniyle önemli hak kayıplarının yaşandığını vurguladı.
Hem Kadın Hem Engelli Olmak İki Kez Sıkıntılı
Kadın olmanın zorluklarının yanı sıra engelli kadın olmayla iki kez sıkıntı yaşandığını söyleyen dernek başkanı, engelli kadın istismarının medyada yeteri kadar gösterilmediğinden yakındı.
Muzaffer Eskin, "Politika yapmıyoruz, politikacılara çözülecek sorunları seslendiriyoruz" diyerek özellikle yerel yönetimlerin seslerini duyarak kendileriyle iletişime geçmeleri ricasında bulundu.







