Duygusal açlık ise tok olunmasına rağmen vücudun aniden açlık hissetmesi durumudur. Birey fizyolojik açlıkla duygusal açlığı karıştırdığı için sürekli yeme durumunda olabilir. Sürekli diyet yapmak istiyor, diyete başlıyor ancak devamını getiremiyor veya diyetinizi sürdüremiyorsanız sebebi duygusal açlık olabilir.
Fizyolojik açlıkla duygusal açlığı ayırt etmek bazen güç olabilir. Bu durumda birey kendini gözlemlemeli davranış farkındalığına varmalıdır. Fizyolojik açlık yavaş yavaş ortaya çıkarken duygusal açlık bir anda ortaya çıkar. Fizyolojik açlık herhangi bir besinle yok edilebilirken duygusal açlıkta genelde tatlı, hamur işi, fastfood, çikolata gibi belli yiyeceklere yönelim söz konusudur. Fizyolojik açlık öğünlerden birkaç saat sonra ortaya çıkarken duygusal açlık son tüketilen öğünden bağımsız olarak herhangi bir anda ortaya çıkabilir. Fizyolojik açlık yemek yedikten sonra tamamen kaybolup tatminkarlık sağlarken duygusal açlık tok olmanıza rağmen yemeye devam etmenize ve sonunda pişmanlığa sebep olur.
Duygusal açlığın altında yatan sebepler çok çeşitli olabilir. Günlük yaşamın getirdiği güçlükler, stres, sinirlilik, gelecek kaygısı, maddi korkular, tükenmişlik sendromu, ilgi eksikliği, aşk acısı, para sıkıntısı gibi duygu bunalımları kişiyi duygu açlığına itebilir. Kişi bu gibi sıkıntılardan kaçmak adına kendini yemeye verebilir, tatlı krizlerine yenilebilir. Bu sürecin getirdiği şişmanlıkla başa çıkabilmek için öncelikle duygusal açlığın ve boşluğun tedavi edilmesi gerekir. Bunun için de duygusal açlığa neden olan duygu durumlarının altında yatan durum irdelenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Gerekli olduğunda psikolojik destek alınmaktan çekinilmemelidir.
Duygusal açlığı durdurmak için ilk yapmanız gereken kendinizi gözlemlemektir. Bunun için mutlaka birkaç günlük besin tüketim kaydı oluşturun. Neyi, ne zaman, nedenyediniz ve nasıl hissettirdi gibi soruların cevabını mutlaka not alın. Yemeye yöneldiğinizde kendinizi durdurup gerçekten aç olup olmadığınızı kendinize sorun.
Çoğu zaman zihninizi günlük hayatın koşuşturmacasından uzaklaştırmak duygusal açlığı yenmenizde yardımcıdır. Fiziksel aktivite, yeni hobi edinme, arkadaşlarınızla vakit geçirme, müzik dinleme gibi basit aktiviteler size yardımcı olabilir. Dengeli ve düzenli beslenmek, öğün atlamamak çözüm sürecinde etkilidir. Özellikle kahvaltının kesinlikle atlanmaması gerekir çünkü kahvaltı gün içinde oluşabilecek açlık atakları ve tatlı krizlerine karşı koruyucu bir kalkandır. Sebzeler gibi düşük kalorili büyük hacimli besinleri tüketmek doygunluk hissinin oluşmasında yardımcı olacaktır. Açıkta yiyecek bulundurmamak, alışveriş listenize sağlıklı yiyecekleri eklemek fazladan aldığınız kalorilerin önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Uzun süreli açlıktan kaçınarak küçük ara öğünler yapmak kan şekerinin dengede kalmasını sağlayacaktır. Kendinize vakit ayırıp mutlaka vücudunuzu dinlendirmeniz gerekmektedir.
Sağlıklı günler dilerim.