Denizli’nin en merkezi noktalarından birinde bulunan Sebze Hali, Denizli’nin tarihi ve kültürel bir noktası olmasına rağmen adeta bir harabeye dönmüş durumda. Denizli Eski Sebze Hali esnafı durumdan çok şikayetçi olduklarını ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin acilen pasaja el atarak bu tarihi mirasımızı korumasını istediklerini belirtti.

Sarayköy’deki Jeotermal Patlama Depremi Önler Mi? Sarayköy’deki Jeotermal Patlama Depremi Önler Mi?

“Buranın Hali Ne”

Her yağmurda su baskınları yaşadıklarını ve acilen bu çatı için bir çözüm istediklerini belirten Denizli Sebze Hali esnafı, “Öncelikle çatının yapılmasını istiyoruz. Bir de ışıklandırma istiyoruz, akşamları burası çok karanlık oluyor, akşamları buraya insanlar girmeye korkuyor. Özellikle hafta sonlarından bahsedeyim. Hafta sonu buradan çok yoğun bir turist geçişi oluyor. O turistler bize ‘Buranın hali ne?’ diye soruyor. Biz kendimiz utanıyoruz bir Denizlili olarak. Burası Denizli’nin göbeği, hemen yanımız Babadağlar İşhanı. Babadağlar İşhanı’ndan çıkan tüm turist Bayramyeri’ne gezmeye buradan geçiyor. Tabi herkes de görüntüden şikâyetçi oluyor. Çatımız çok akıyor” şeklinde konuştu.

Denizli’ni Göbeği “ Burası Suriye Mi Pakistan Mı Bu Rezillik Ne Böyle” 2 88

“Bir Brandayı 40 Günde Yaptılar”

Belediyelerin topu birbirine attığını söyleyen esnaf, “Her yağmur yağdığında su basıyor. Denizli Büyükşehir Belediyesini arıyoruz, orası Merkezefendi’yi arayın diyor. Merkezefendi Belediyesi’ni arıyoruz orası da Büyükşehir Belediyesini arayın diyor, ki haklılar. Biz Büyükşehir Belediyesine vergi ödüyoruz. İlan vergisini, çöp vergisi ve kiralarımızı Büyükşehir Belediyesine ödüyoruz. Yani birbirlerine atıyorlar sürekli topu. Karşıda kasap hali var. Orası yapıldı, ama buraya gelen olmadı. Önceden seçim önceleri adaylar buraya geliyorlardı. Şimdi buranın bu sorununu bildikleri için bu halin içine girmiyorlar. Bir çatıyı yapmak bu kadar zor olmaması lazım bir belediye için. Saçma sapan yerlere birçok harcama yapıyorlar ama buraya gelip çatı istiyoruz onu yapmıyorlar. Herkes buranın hali ne böyle diyor. Sanki bizim görevimiz. Buranın problemi için Belediyeye de çok gittik. Kimse oralı olmuyor. Esnaf kendi çabası ile branda yaptırdı. Tabi o da parça parça, farklı farklı olduğu için görüntü kirliliği oldu. Uğraşlarımız sonucunda belediyeye branda yaptırdık. Onu da bir ay bekledik, ihaleye sokmuşlar brandayı. En ucuz teklife yaptırdılar, o da 40 günde falan yapıldı. Ama tek brandayla bitmiyor ki” dedi.

Denizli’ni Göbeği “ Burası Suriye Mi Pakistan Mı Bu Rezillik Ne Böyle” 3

“Orası Türkiye Burası Yunanistan Mı?”

Karşı tarafta bulunan Kasap Hali’yle ilgilenildiği ve restore edildiğini söyleyen esnaf, “Tabiri caizse burası Pakistan gibi bir hale geldi. Belediyenin çöpçüleri dahi buraya girip, burayı süpürmüyorlar. Karşıda Kasap Hali var orayı yaptılar. Orayı belediye personeli süpürüyor.  Burayı süpürmüyorlar. Zaten orası Türkiye, burası Yunanistan bölgesi gibi, biz öyle bir muamele görüyoruz. Buraya işçisinden tut belediye başkanına kadar hiçbir belediye personeli gelmiyor. Halimizin bir tabelası bile yok merdivenlerde engelli rampası yok. Denizlili olup da burayı bilmeyen birçok kişi var. Çok eskiden burası sebze hali olarak biliniyordu. Eskiler biliyor ama gençler burayı bilmiyor. Geceleri burası karanlık oluyor bir aydınlatma bile sağlanmıyor bize. Çözüm basit burası için iki tane sokak lambası sağlansa bile aydınlanır burası. İki lamba bize yeter aydınlatma için. Karanlıktan geceleri insan geçemiyor buradan. Biz esnaflar gittikten sonra çok karanlık oluyor, insanlar geçemiyor buradan” şeklinde konuştu.

Denizli’ni Göbeği “ Burası Suriye Mi Pakistan Mı Bu Rezillik Ne Böyle” 2 4

“Burası Belediye İçin Yüz Karası”

Babadağlılar İşhanı ve Kaleiçi arasında kalan Eski Sebze Hali’nin yol üzerinde olduğunu ve turistlerin buradan geçtiğini belirten esnaf,  “Burası Denizli turizminin merkezlerinden bir yer. Dışarıdan gelen her insan Babadağlılar İşhanı’na geldiği zaman, pasajın içinden geçiyor ve buranın halini görüyor. Yani burası belediye için yüz karası. İnsanların buraya gelip de söylediği şeyler ‘Burası Suriye mi Pakistan mı? Bu rezillik ne böyle’. Yani bize bu cümleleri kuruyorlar. Burası insanların oturup dinlenebileceği güzel bir yere çevrilebilir. Eski güzel günleri geri getirilebilir. Biz esnaflar olarak, bir şey yapmaya çalışıyoruz. Üzerimize geliniyor. Bize engel olunuyor. Yapacaklar ise yapsınlar. Yapmayacaklar işi bıraksınlar, biz yapalım” ifadelerini kullandı.

Denizli’ni Göbeği “ Burası Suriye Mi Pakistan Mı Bu Rezillik Ne Böyle” 2 6

“Aşırı Masraflı Bir Şey Değil İstediklerimiz”

Hiçbir belediye başkan adayının gelmediğini ve atıl bir halde bırakıldıklarını söyleyen esnaf, “İlk önce bizi bu yağmurdan kurtarsınlar. Çatıdan gelen su esnafın dükkanlarına giriyor. Yukardaki çatılardaki su oluklarının düzenlemesini biz kendimiz elimizden geldiğince yaptık. Ama yetersiz. Nasıl Kaleiçi Çarşısı’nı yaptılarsa burayı da yapsınlar istiyoruz. Buraya hiçbir siyasi girmiyor. Hiçbir belediye başkanı girmiyor. Buraya gelip de sizin neyiniz var diyenimiz yok. Atıl durumda bir yer olarak duruyor. Gece buradan insanın ailesiyle geçmesi mümkün değil. Bizde gittikten sonra burası zifiri karanlık oluyor. Bu merdivenlerden bir vatandaş bebek arabasıyla çıkacak olsa biz çıkarıyoruz. İki girişi var buranın birinde rampa var. Onu biz yaptırdık, diğerinde yok. Aşırı masraflı bir şey değil istediklerimiz” dedi.

Denizli’ni Göbeği “ Burası Suriye Mi Pakistan Mı Bu Rezillik Ne Böyle” 2 5

“Buraya Japon’u geliyor, İngiliz’i geliyor”

Eski Sebze Hali’nin Denizli’nin merkezi bir noktasında bulunduğu ve içeriden çok fazla turist geçtiğini belirten esnaf, “Burası Denizli’nin en merkezi yeri. Birçok turist geliyor buraya. Baksana her yer Pakistan gibi, berbat halde burası. Buraları düzeltsinler istiyoruz. Bank koysunlar, insanlar dinlenebilsin istiyoruz. Turlar ile gelen turistler buradan geçiyor. Buranın halini görüyor. Buralara oturabilecek yerler yapsınlar ki buradan geçen vatandaş dinlenebilsin. İzmir Kemeraltı Çarşısı gibi olabilecek bir yer burası. Denizli'mize hiç yakışmıyor burası, görüntü kirliliği çok burada. Çatılar akıyor, oturacak yer yok, her yer yamalı çadır. Burası tarihi bir yer. Biraz düzenleme istiyoruz çok pahalı şeyler değil belediye için.  Buraya dünyanın her yerinden insan geliyor Japon’u geliyor, İngiliz’i geliyor.  Denizli’ye hiç yakışmıyor burası. Burası Denizli’nin göbeği” şeklinde konuştu.

Denizli’ni Göbeği “ Burası Suriye Mi Pakistan Mı Bu Rezillik Ne Böyle” 2 77

Editör: Durmuş Özke