Denizlili İş İnsanından Kız Çocuklarına Jest! Denizlili İş İnsanından Kız Çocuklarına Jest!

Uzmanlara göre, bir çocuğun zorbalık yapmasının pek çok farklı nedeni olabilir ve genellikle birden fazla faktör bir araya gelerek bu davranışı tetikleyebilir. Psikolog Gülistan Akyol Ay, çocuğu zorba olan ebeveynlere neler yapmaları gerektiğini anlattı.

Çocuğunuz Zorba İse Ne Yapmalısınız3

“Zorbalık Yapma Davranışlarını Tetikleyebilir”

Eğer bir çocuk, diğer çocuklara zorbalık yapıyorsa, çocuğunuzla düzenli ve açık iletişim kurulmalıdır diyen Psikolog Gülistan Akyol Ay, “Onun duygularını, düşüncelerini anlamaya çalışın. Çocuğunuza duygu ve düşüncelerini ifade etme konusunda pozitif bir model olun. Çocuklar genellikle ebeveynlerinden öğrenirler. Olumlu ve saygılı davranışlar sergileyerek çocuğunuza model olun. Çocuğun duygusal sorunları, örneğin düşük özsaygı, öfke sorunları veya kaygı, zorbalık yapma davranışlarını tetikleyebilir” dedi.

Çocuğunuz Zorba İse Ne Yapmalısınız

“Dikkat Çekmek Veya Kendilerini İfade Etmek”

Aile içinde yaşanan sorunların, aile üyeleri arasındaki iletişim eksikliğinin veya aile içi şiddetin çocuğun zorbalık yapma eğilimini artırabileceğini açıklayan Akyol Ay, “Çocuklar genellikle çevrelerindeki davranışları model alır. Eğer çocuk, aile içinde veya çevresinde zorba davranışlar sergileyen kişileri gözlemliyorsa, bu davranışları benimsemesi mümkündür. Çocuklar, geçmiş deneyimlerinden öğrendikleri davranışları tekrarlayabilirler. Eğer çocuk, zorbalıkla ilgili olumsuz deneyimlere maruz kaldıysa, bu davranışları başkalarına karşı kullanabilir. Bazı çocuklar, dikkat çekmek veya kendilerini ifade etmek amacıyla negatif davranışları seçebilirler. Bu durumda, zorbalık yapma davranışları bir çeşit çıkış yolu olarak kullanılabilir” şeklinde konuştu.

Çocuğunuz Zorba İse Ne Yapmalısınız 2

“Problemlerin Çözümü Üzerine Çalışılmalıdır”

Çocukların bazen sosyal beceri eksikliği nedeniyle diğerleriyle sağlıklı bir şekilde iletişim kurma becerileri olmayabileceğini ve bu durumun zorbalık yapma davranışlarını tetikleyebileceğini söyleyen Akyol Ay, “Çocuklar arasında güç dengesindeki sorunlar, bir çocuğun diğerini kontrol etme veya egemenlik kurma amacıyla zorbalık yapmasına yol açabilir. Empati eksikliği veya başkalarının duygularına karşı duyarsızlık, çocuğun zorbalık yapma eğilimini artırabilir. Bu nedenler genel olarak çocuklarda zorbalık yapma davranışlarının arkasında yatan bazı faktörleri temsil eder. Ancak, her durum özeldir ve bir çocuğun zorbalık yapmasının spesifik nedenleri bireysel deneyimlere, çevresel faktörlere ve kişisel özelliklere bağlı olarak değişebilir. Her iki durumda aileler ve çocuklar için oldukça zorlayıcıdır. Bu nedenle tek başına mücadele etmek yerine bunu bir ekip işi haline getirip aile, okul- okul rehberliği ve bir ruh sağlığı uzmanından alınacak yardımla bu problemlerin çözümü üzerine çalışılmalıdır” ifadelerini kullandı

Çocuğunuz Zorba İse Ne Yapmalısınız34343

Editör: Durmuş Özke