İnstant kahve, kuru maya, kakao, kepek, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, enginar, maydanoz, ıspanak, kara lahana, patates, taze börülce, havuç, avokado, hurma, muz, kavun, kayısı, nar, kurutulmuş meyveler(pestiller, kuru erik, kuru kayısı, kuru incir), kurutulmuş sebzeler(kuru bamya, kuru biber, kuru patlıcan, kurutulmuş fasulye), sakatatlar, etler, hazır meyve sularının içerisinde fazla miktarda potasyum olduğu unutulmamalıdır.
Fosfor, kalsiyum ile birlikte kemiklerin dayanıklı olmasını sağlar; ayrıca tüm organlarımızın çalışması için enerji sağlanmasında çok önemli rol alır. Başta hayvansal kaynaklı gıdalar (kırmızı et, tavuk eti, süt, peynir, yoğurt, yumurta) ve bakliyat ( kuru fasulye, bakla, nohut, mercimek) olmak üzere, doğada çok yaygın olarak bulunur. Fosfor besinlerle vücuda girer; fazlası böbrekler tarafından idrarla atılır. Böbrek yetersizliğinde gereken miktarda fosfor atılamadığı için vücutta birikir. Bu durumda kemik zayıflığı, kolayca oluşan kırıklar, kaşıntı, kas güçsüzlüğü ve eklem ağrıları gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Demir kan yapımında çok önemli rol oynar. Demiri değişik besinler ile alırız. Böbrek yetersizliğine bağlı iştahsızlık nedeniyle, bazen de bulantı ve kusmaya bağlı olarak, yeterli düzeyde beslenemezseniz vücudunuzda demir, B ve C vitaminleri ile diğer bazı vitaminler eksik kalacaktır. Bu maddeleri içeren demir ve vitamin ilaçlarını almanız ile eksiklikler tamamlanır. Böbrek hastalarında D vitamini yeterince yapılamaz. Bu durumda kemik ağrılarına, zayıflığına ve bazen de kemik kırıklarına yol açabilir. O nedenle hekiminiz size sık olarak özel D vitamini içeren ilaçları verecektir. Bu ilaçlar kan kalsiyumunuzu normale getirir ve kemiklerinizi kuvvetlendirir. Böbrek yetersizliğinde A vitamini düzeyi artmış olduğundan bu vitamini içeren ilaçlar zararlı olabilir.
Hekiminiz tarafından önerilen vitaminleri düzenli şekilde alınız; ancak kendi başınıza veya diğer hastaların önerileri doğrultusunda rastgele vitamin ilaçları kullanmayınız.
Kaçınılması gereken yiyecekler:
-Önerilenden fazla süt, yumurta, et, balık
-İçeriği bilinmeyen çörek, kek, kurabiye, pastalar
-Konserve, turşu, salamuralar, sucuk, pastırma, sosis, salam, sakatatlardan karaciğer, beyin, böbrek, dalak, yürek
-Çikolata, kuruyemişler, meşrubatlar, boza, kahve, kakao, instant kahve
-Tahin helvası, tahin, pekmez
-Bulgur, kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru börülce, barbunya
-Pancar, bakla, ıspanak, pazı, tatlı kabağı, mantar, enginar, asma yaprağı, kara lahana
-Muz, kavun, kuru meyveler(kuru üzüm, kuru kayısı, kuru üzüm vb.
-Tuz ve tuzlu yiyecekler, kabartma tozu, et suyu tabletleri
-Asitli kola, fanta, gazoz gibi içecekler, alkol
Sağlıklı günler dilerim.