Derimiz sürekli değişir ve yenilenir. Deriyi oluşturan hücrelerin sentezlenmesi için hayvansal ve bitkisel kaynaklı yeterli miktarda protein alınmalıdır. Yeterli miktarda protein alamayanlarda cildin kuruduğu, renginin değiştiği görülür.

Yağın türü cilt sağlığı için önemlidir. Daha çok hayvansal kaynaklı besinlerle beslenip; çoklu doymamış bitkisel yağları, tekli doymamış zeytinyağını az tüketenlerde cilt kuruluğu ve cilt lekeleri görülür. Bunun nedeni elzem yağ asitleri olarak bilinen omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin yetersizliğidir. Bu yağ asitleri, sürekli değişen deri hücrelerinin sentezlenmesi için gereklidir. Balık yağı omega-3 yağ asidinin en iyi kaynağı olduğundan cilt sağlığı için önemlidir. Omega-3 yağ asitleri deride oluşan iltihaplanmanın önlenmesinde de yardımcıdır.

Besinlerimiz genelde omega-6 yağ asitlerinden zengin omega-3’lerden yetersizdir. Bunları birbirleriyle dengelemek için görünür yağ olarakkanola- zeytinyağı karışımı tercih edilebilir. Günlük beslenmede yeşil yapraklı sebzelerin artırılması, haftada 1-2 defa balık tüketilmesi, günde 2-3 ceviz yenmesi omega-3 tüketimini artıracaktır.

A vitamini deriyi oluşturan epiteldokunun oluşumu, yenilenmesi, bütünlüğünün korunması için gereklidir. A vitamini yetersizliğinde dokunun bozulması sonucu deri pürüzlü, kuru bir hal alır. Çatlaklar ve selülit denilen çukurlar görüldüğünden dolayı A vitamini kozmetik ürünlerin içeriğine eklenmektedir.A vitamininin en iyi kaynakları karaciğer, süt, süt yağı, yağlı süt ürünleri ve yumurtadır. Yeterli A vitamini alımı için her gün bir yumurta ile sarı-yeşil sebze ve meyvelerden tüketilmelidir.

E vitamini deri tabakalarında bulunur. Cildi güneş ışınlarının zararlı etkisinden korur. Yaraların, kırışıklıkların oluşma riskini azaltır. En iyi kaynakları ceviz, fındık, badem gibi kuru meyveler, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzelerdir.

C vitamini deriyi oluşturan dokunun oluşması ve yenilenmesi için gereklidir. Deri renginin bozulmasını engeller, yaraların iyileşmesini hızlandırır, cilt pürüzsüzlüğünün sağlanmasına yardımcı olur. Besinsel değerin yitirmesini engelleyen saklama, pişirme ve tüketme yöntemleriyle alınan günlük ortalama 5 porsiyon sebze ve meyve genel sağlığın olduğu kadar cilt sağlığının da korunmasına yardımcı olacaktır.

Cilt sağlığı üzerinde vitaminler kadar mineraller de etkilidir. Özellikle çinko ve selenyum mineralleri zararlı oksidanlara karşı antioksidan etki göstererek bedeni savunur. Yine hücresel bağışıklığın oluşumunda etkili olan çinko; et, karaciğer, kuru yemişler, bulgur gibi yiyeceklerde bulunur. Bazı besinlerden alınan çinkonun vücutta kullanılması güçtür bu yüzden çinko içeren gıda takviyeleri kullanmak yararlı olabilir. Yetersizliğinde deride yaralar, akne gibi bozukluklar, saç dökülmesi gibi durumlar görülür. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Bu gibi vakalarda krem, pomat gibi maddelerin içinde kullanılması yaygındır.

Cildimiz güneş ışınları ve radyasyondan korunmak için en önemli dokumuzdur. Bu dokunun hasara uğraması cilt sağlığı kadar genel sağlık durumumuzu da etkiler. Yıpratıcı etkenlere karşı cildimizi korumanın temel koşulu yeterli ve dengeli beslenmekten geçer. Cilt sağlığı üzerindeki etkisinden bahsettiğimiz bu besinleri hap olarak almak yerine her gün düzenli beslenmek daha etkili olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.