Hastalıkların kralı yada kralların hastalığı olarak bahsedilen Gut hastalığı nedir? Gut hastası bir kişi hiç et yememeli mi? Et dışında nelere dikkat etmeli?

Gut hastalığının orta çağ dönemlerinde alkol ve çok beslenme ile ilişkisi farkedilmiş adına ‘’ KRALLARIN HASTALIĞI’’ denmiştir. Günümüzde ‘’Zengin Hastalığı’’ olarak da adlandırılmaktadır, halk tarafından çok et tüketimine bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir.

Gut, pürin metabolizmasındaki bozukluk nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Eklem sıvılarında ve yumuşak dokularda şişlik, bozukluk görülmektedir. Özellikle ayak başparmağı ekleminde büyük bir şişkinliğe neden olmaktadır.

Gut hastalığı; erkeklerde, şişman bireylerde, 40 yaş grubunda, yüksek miktar alkol alımı durumunda görülme olasılığı artmaktadır. Metabolizma bozukluğuna bağlı gut; Şişmanlık, diyabet, koroner arter hastalığı, kronik böbrek hastalığına bağlı olarak sınıflandırılabilir.

Ciddi gut tablosu görülen bireyler diyetisyen yada doktor tarafından hastalıkta atağa sebep olabilecek besinler hakkında bilgilendirilmelidir. Özellikle hastalığa sebep olacak pürinden zengin besinler bilinmeli ve kontrollü tüketilmelidir.

Et, tavuk, balık, kurubaklagiller, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz, mantar dikkatli ve miktarı bilinerek tüketilmesi gereken besinlerdir.

Havyar, küçük balıklar, sakatatlar, ançuez, maya, av hayvanlarının etleri bu hastalık için yasaklı besinlerdir.

Et, tavuk,balık günde 60 gram; bulgur, bezelye ve kurubaklagiller günde 60 gram; mantar, kuşkonmaz 50 gram; karnabahar, ıspanak 200 gram ile tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Süt, peynir, yumurta, ekmek, meyveler ve şeker tüketimi yasak değildir.

İkinci olarak yağ tüketimine dikkat edilmeli ve diyette sınırlandırılmalıdır. Yağ böbrekten bu hastalığa neden olan ürünün atımını azaltmaktadır.

Alkol alımı azaltılmalı ve hatta mümkünse alkol tüketilmemelidir. Alkol hastalığa neden olan metabolizmayı arttırmaktadır.

Şişman olan gut hastaları bir diyetisyen kontrolünde zayıflamalıdır. Diyabete bağlı gut hastalığı görülen kişiler doktor ve diyetisyen tarafından takip edilmelidir.

Dyt. Asuman KOCAKAPLAN