Kelebek yüzmek (yüzmeye çalışmak) ise belden itiş gücünüzü arttırıyor, aslında serbest stilde nefes almanın ne kadar kolay olduğunu görmenizi sağlıyor. Şahsen ben kelebek setleri yapmadan önce, serbest yüzmenin zor olduğunu düşünüyordum.

Sırtüstü ve kelebek, omzun farklı bölümlerini de çalıştırdığı için, tek bir bölümün fazla güçlenerek diğer kısımların gerilip sakatlanmasını engelliyor.

5- Şnorkel kullan

Ne kadar iyi nefes alırsam alayım, yüzerken önceliğim nefes almak ve hayatımı devam ettirmek oluyor. Kulaç çekişime sadece bir süre odaklanabiliyorum. Dolayısıyla bir yerden sonra çekişler saçmalaşıyor, kulaçlar vücut hizasından geçmeye başlıyor, yarım kalıyor, yüksek-dirsek yapılmıyor.

Şnorkel kullandığınızda ise, artık hayati tehlikeniz kalmıyor:) Dolayısıyla tekniğe odaklanabiliyorsunuz. Sadece elinizin suya girdiği andaki açısına (hafif aşağı doğru eğik olması gerekiyor), çekişinizin başladığı noktaya, bittiği noktaya, dirseğinizin açısına, ve kolu sudan çıkartıp ileriye taşımaya odaklanabiliyorsunuz.

Şnorkel setleri yaptıktan sonra, normal setlerinizde tekniğinizin hemen düzeldiğini göreceksiniz. Süper bir his.

6- Kulaç say

Biliyorum çoğumuz yüzdüğü tur sayısını bile saymakta zorlanıyor. Ama yapmalıyız. Tur sayısı kadar önemli olan bir şey varsa o da kulaç sayısı.

Ben işi oyunlaştırıyorum.

Mesela 25 metrelik havuzda yüzeceksem ve bunun 5 metresi duvardan ittirme ise net 20 metre yüzme kalıyor. Bir kulaçta 1–1.5 metre arası yüzebilmemiz gerektiğini düşünürsek, 20 ila 14 arasında kulaç atarak mesafeyi tamamlamamız gerekir.

20 kulacın üstüne çıktığınız anda tekniğiniz yavaştan boku yemiş ve dinlenmelisiniz demektir. Dinlenmeye rağmen bir sonraki tekrarda halen 20 kulacın üzerindeyse daha uzun dinlenmelisiniz. Eğer bu uzun dinlenmenin (1–2 dakika) ardından da 20 kulacın üstündeyseniz seti bitirmelisiniz. Teknik çalışabilirsiniz, sırtüstü yüzebilirsiniz. Keyif almaya bakmalısınız çünkü belli ki teknik açıdan bugün iş çıkmayacak.

Bu teknik, USRPT olarak da biliniyor ve belli bir kulaç sayısını ve süreyi aşmadan, kısa dinlenme süreleri ile 25 ya da 50 metreleri yüzmeyi hedefliyor. Bu mesafeleri 15 ila 25 kez, şartları sağlayarak yüzebilmeniz gerekiyor.

Eğer bu sayıların takibini yapıp işi oyunlaştırıp high-score yapmaya çalışırsanız motivasyonunuzu dinç tutar.

7- Yarışlara katıl.

Zihinsel ve motivasyonel gelişim için rekabet şart.

Tek başına kalsanız çıkamayacağınız hızlara çıkabildiğinizi görmek, biriyle mücadelenin keyfini yaşamak, yenseniz de yenilseniz de birbirinizi kutlamak inanılmaz büyük bir keyif.

Mesela, Boğaziçi Yarışları hedefiniz olsun. Bu yarışlara ve öncesindeki seçmelere hazırlanmak sizin için müthiş bir hedef olabilir.

Boğaziçinin öncesinde Dalyan’da ve Marmaris’te çok keyifli açık su yarışları bulunuyor. Herbiri, sizi rayda tutup gevşemenizi engelleyecektir.

8- Bazen çok yavaş yüz

Lisede hatırlarsınız, basketbol topunu alıp ortasahadan şut çeken dallamalar vardı. Hani ben üçlük müçlük her türlü atarım da başka işler peşindeyim diye takılan… İşte onlar gibi olmamak lazım.

Çok hızlı yüzmeye odaklanırsanız çoğu teknik hatanızı görmezden gelmeye başlarsınız. Mesela kulaç çekişi sırasında batıp çıktığınızı fark etmeyebilirsiniz. yavaşladığınız anda ise batışlarınız ve çıkışlarınız çok net olur.

Bu yüzden bazı koçlar, sizin seviyenizi görmek için yavaş yüz, çok yavaş yüz derler. Bu durumda çırılçıplak kalır, teknik sıkıntılarınızı gücünüzle kapatamazsınız. Her şey ortadadır. Bu yüzden mutlaka çok yavaş yüzün. Hatta havuzda tanıdığınız varsa ona bir videonuzu çektirin.