Denizli’nin büyükşehir olması ile birlikte Çivril’in büyük olan tüm parkları da Denizli Büyükşehir’e devredilmişti.
23 Nisan Parkı içinde bulunan öğretmen evi restore edilecek gerekçesi ile boşaltılmış uzunca bir süre terk edilmiş bina görünümde bırakılmış sonrasında ise restore edilmişti. Yapılan düzenlemeler alınan mobilyalarla Denizli Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Beltaş tarafından geçtiğimiz 2018 yılının yazında kafe olarak işletilmesi bekleniyordu.
Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir türlü açılmayan ve kullanılmadan eskimeye terk edilmiş olan öğretmenevi için sokaktaki vatandaşın nabzını tuttuk.
Sokaktaki vatandaşın görüşleri şu şekilde;
Burası daha önce neydi hatırlı yor musunuz? ( Öğrenciler)
Evet biliyorum. Burası eskiden öğretmen evi idi. İnsanlar buraya çok sık gelir otururlardı. Öğrenciler gelir öğretmenlerle sohbet ederleri. Ama şuan yeni bir şeyler yapmak istediler, biz de tam olarak anlamadık. Yapılmış ama bomboş bir bina. Sorsalar burası ne olacak diye kimse bilemez, biz de bilmiyoruz. Çivril’i mahrum ettiler. Zaten burada gezilecek hiçbir yer yok. Burayı böyle yaptılar, ne olacağını biz de çok merak ediyoruz ve bekliyoruz. Açılmasını isteriz, Çivril’e faydalı bir şey olmasını isteriz. Öğretmen evi böyle kalabilirdi. Bu bina yapılmayabilirdi. Onun yerine insanların çalışabileceği bir iş kolu açılabilirdi.
Seçim arifesindeyiz, Seçilecek olan Belediye başkanından Çivril’e ne yapmasını istersiniz?
Burada büyük AVM açılabilir. Buradan gidip de Denizli’de Uşak’ta alışveriş yapmak istemiyoruz. Sinema, tiyatro salonu açılabilir. Belediyenin bir tiyatro ekibi olsun. Bizler de oralara çıkıp sahne alabilelim. Mesela arkadaşımın oyuncu yeteneği var ama bu yeteneğini nerede kullanacak. Burada imkan yok. Çocuklar için daha güvenilir oyun parkları, yaşlılar için de farklı şeyler yapılabilir. Eskiden bu parkın olduğu yer cıvıl cıvıldı. Şimdi ise bomboş.
Yüzme havuzunun olduğu yere insanlara istihdam yaratacak başka bir iş imkânı sunulabilirdi. Kime sorsak issiz ve işi olanlarda memnun değil.
Perşembe günü buranın pazarı ve çok kalabalık. Pazar yeri genişletilebilirdi. Pazarda fiyatlar uçuyor.Özel çöp bidonları olabilir, çevre çok kirleniyor böyle.

Evet hatırlıyorum burası daha önce öğretmen eviydi. Ve gelip oturuyordum. Denizli Büyükşehir Belediyesi burayı tadilat ederek güzel bir yer haline getirdi. Ancak halen daha neden açmadıklarını merak ediyorum. Ferah, geniş. Açılsa, gelse millet otursa çok daha iyi olur ama buradan yetkililere soruyorum. Burayı neden açmıyorsunuz?
Burası önceden cıvıl cıvıldı, insanlar geliyordu çocuklarını getiriyordu, çaylarını içiyorlardı. Nezih sohbetler oluyordu. Dediler daha güzelleştireceğiz. Daha iyisini yapacağız dediler. Çok şükür güzel yaptılar. Masa sandalyesi içerisinde ama insan yok. Soruyoruz ne yapacaksınız diye bilen de yok. Sanırım BELTAŞ işletecekmiş burayı. BELTAŞ’a vermişler burayı açılması için daha neyi bekliyorlar anlamış değilim. Yeni yapılan yer daha açılmadan boyaları dökülmeye, çürümeye başlamış yazık yani. Açın hiç olmazsa insanlar işini gücünü görsün, çayını kahvesini içsin. Öğretmen evimiz yok, misafirlerimizi ağırlayamıyoruz. Son günlerde arkadaşlardan duyduğum söylentiler bu BEL TAŞ’IN müdürünün Üniversite civarından ismini bilmiyorum, bir cafesi olduğunu, kendi işlerinin bozulmaması için de burayı açmadıklarını çok sık duyar oldum. O müdür kendi parasını düşünüyorsa da buradaki insanları da mağdur etmemeli. Yeni gelecek olan belediye başkanının bu işle mutlaka elini atması gerekiyor. Bir vatandaş olarak kendilerinden rica ediyorum. Emekli insanlarımız kıyı da köşe de ömrünü geçiriyor. Yazık yani yazık. Burası milli servet, çürüyüp gidiyor. Sizin gibi kaliteli, dürüst haber yapan sizlere de hayranım. Duyarlılığınızdan dolayı da teşekkür ediyorum. Buradan kime sesleneceğimi bilemiyorum. Ben de bir esnafım. Kokuşmuş bu sistemin biran evvel kalkmasını istiyorum.
***Buranın eski hali çok daha güzeldi. Her yer çiçekti. Şimdi kimse yok, oturan da yok.
*** Parkın eski halleri çok daha güzeldi, çam vardı ortada oturuyorduk. Çay geliyordu ayağına, dondurma geliyordu ayağına. Şimdi boynunda kravat olursa öyle girebiliyorsun buralara.
*** Eskiden burası yeşillikti, bir sürü ağaç… İnsanlar oturur dinlenirdi. Şimdi betona boyadılar. Buradan 100 kat iyiyiydi eski hali. Çalıştıracak kendi adamlarını mı arıyorlar, ya da insanların paraya ihtiyacı mı yok bu devirde. Maalesef Çivril levhalardan silindi, Denizli Büyükşehir Belediyesine verildi. Ben Çivril’li olarak utanıyorum. Bir tane Çivril Belediyesinin adı yok hiçbir yerde. Açılmasını isterim eşimle sevdiklerimle, misafirlerimle o eski halini serinlikte ağaçların altında oturmak isterim.
***Burası Öğretmen eviydi, çok huzurlu bir yerdi. Çoluğumuz, çocuğumuzla birlikte gelir otururduk. Buranın eski hali çok daha güzeldi. Neden açılmadığını bilemiyoruz. Hele bu dönmede yetkili arkadaşların düşünmesi gerekir.

CHP Belediye Meclis Üyesi Tunay Yazıcı’da düşüncelerini bizimle paylaştı.
Önümüzde bir yaz sezonu var. Halkımızın oturabileceği, kalkabileceği, en azından sosyal içerikli düzenlemelerle kullanılabilir. Şu arkamda görmüş olduğunuz yeşil alan tamamıyla harap olmuş durumda. Binanın birinci katına çıktım. O teras katında balkonunda oturma alanları olabilirdi. Meclise de taşıdım bu konuyu. Buraya gelen projesini yapan arkadaşlarda bir sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Gerçekten bu alana yazık ettiler.
Neden açılmadığına dair bir düşünceniz var mı?
Burası Büyükşehir belediyesine ait ve işletmesini de BELTAŞ yapacak. Dolayısıyla BELTAŞ içerisinde oturması ile kalkmasıyla ilgili bir takım şeyleri getirmediler. Neden getirmediler bilemiyorum. Seçimlerden sonraya bıraktılar. Her halde kendilerinin de kaybetme korkusu var. Bu yüzden de buralara para harcamak istemiyorlar diye düşünüyorum.
Peki parkın eski hali mi güzeldi şuan ki halimi?
Eski haliyle güzel, çünkü doğayı hep beraber seviyoruz. Yeşil Çivril bitti, beton Çivril haline dönüştürüldü. Bu da çok önemli. Artık ileriye dönük yeşil alanlar artık her geçen gün daralmaya başladı. Biz bunların karşısındayız. Böyle duyarlı davrandığınız için çok teşekkür ederim.
CHP Belediye Meclis Üyesi Muzaffer Palaz da düşüncelerini şu şekilde aktarıyor;
****Yaklaşık üç yıldır buranın inşaatı devam ediyor. İnşaat Bu gün biter yarın biter bu sene biter, seneye biter derken beş yıllık belediye başkanlığı döneminde Çivril Belediyesi ve Denizli Büyükşehir Belediyesi bu inşaatı bitirip çalışır hale getiremediler. Burası Çivril için çok önemli bir yerdi. Ben de emekli bir öğretmenim. Öğretmenler Eşleriyle, çocuklarıyla gelip yaz boyu burada hava alıyorlardı. Temiz hava alıyorlardı. Bu üç yıl engellendi burada. Bunun yanında sadece öğretmenler gelmiyordu buraya. Çivrilli vatandaşlarda çocuğu ile eşiyle birlikte gelip oturabiliyorlardı. Bundan mahrum kaldı Çivrilliler. Buranın üç yıldır açılamamasında art niyet aranır. Burada insanlar toplanmasın cafelere gitsin oralarda beş liraya çay içsin on liraya kahve içsin diye oralara hizmet edilmiş olur.Çünkü önceden burada bir liraya çay içilir, bir buçuk liraya gazoz içilirdi. Niye bitirilmedi. Beş yıldır iktidarda büyükşehre verildi yapılması işletilmesi. Ama beş yıldır burayı bitiremedi. Yetkililer burayı nasıl açıklarlar, neden bitmedi ben de merak ediyorum.
Vatandaş burada bir liraya çay içiyordu, bir buçuk liraya kahve içiyordu. Bugün Çivril de bir cafeye gidin 4-5 liraya çay, 8-10 liraya kahve içiyorsunuz. Bu art niyet olmasaydı üç yıldır bitirmeye Büyükşehrin gücü yok mudur? Burada ağaçlar vardı. Bir ağaç kaç yılda büyür, altına oturayım desen yetişkin bir ağaç on beş yılda büyür. Buradan yetkililere seslenelim o yetişkin ağaçlar nerede. Niye söktüler var olan ağaçları. Kurular alınır içerisinden gençleştirilirdi neden yapılmadı. Ben bunda art niyet görüyorum. Hizmet değildir Çivril’i cezalandırmaktır üç yıl boyunca. Yine önümüzde havalar ısınmaya başladı. Nisan mayıs haziran güzel günler geliyor, sıcak günler geliyor. Çivrilli açık alanda nerede oturacak. Başka neresi var Çivril’in içerisinde. Bu senede açmayacağa benziyor burası. Ceza çekmeye bir sene daha bekleyecek Çivrilli.
***Öncelikle ben konunun iki yönü olduğunu düşünüyorum. Birincisi şehrin sosyalleşmesi ile ilgili insanların ucuza oturabilecekleri vakit geçirebilecekleri bir alana ihtiyaç var. Buranın neden açılmadığını bilmiyorum. Birincisi önce açılmalı. Daha öncesin de Çivril de hatırlıyoruz bu tarz meydanlarda aile olarak çıkabildikleri, sosyalleşebildikleri mekânlar yoktu. Bu parkların düzenlenmesinden sonra Çivril halkı ailesi ile birlikte dışarıya çıktı daha dışa dönük bir hayat sürdürdü. Çivril’in sosyal anlamda çehresi değişti.
İkincisi bu binalar meydanlara yapıldı ama keşke böyle bir şey yapılmasaydı. Çünkü bir kenti kent yapan şeyin meydanları olduğunu gördüm. Yani televizyonlarda da izlersek bir kentin yaşanılabilir sıralamasına bakıldığında o kentlerin hepsinde büyük yeşil meydanlar var. Yani açılmamasının yanında burasının neden bu kadar büyük yapılığını kendimce anlayamıyorum. Keşke daha küçük olsaydı. Daha ahşap daha doğaya uyarlı, kentin meydanında mimarisiyle özgün bir yapı olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Ama şuanda yetkililerin burayı açmamasının nedenini bilemiyorum. Açması çok büyük bir ihtiyaç öncelikle öğretmen evi olduğu dönemdeki ihtiyaçları bakımından da ayrıca bir önemi var. Çünkü öğretmenevi olduğu dönemde yeni gelen öğretmenlerin oturduğu bir alandı. Şuanda kente gelen öğretmen arkadaşların en büyük sıkıntısı oturup kalkacakları bir yer bulamadıklarını söylüyorlar. Şehrimizde kafeteryalar var ama bunlar bir memur bir öğretmen arkadaşımızın sürekli takılabilecekleri bir mekan değil çok pahalı yerler.Ama burası tüm öğretmenlerin, memurların, kente yeni gelen öğretmen arkadaşların kaynaşabilecekleri bir yer , bir özel mekandı. Çivril’in belki de kırk elli yılını burada geçirmiş hatıraları olan bir mekandı. Onun için biran önce açılmasını istiyoruz.
Peki parkların eski hallerimi daha iyiydi yoksa modern halleri mi daha güzel?
Ben buna modern demiyorum. Modernlik aslında tartışılır bir kavram ama ben modernliği var olan kentin doğasına uyumlu olmakla özdeş kılıyorum. Yani biz koca koca binalar yaptığımız zaman modernlik olmuyor. Belgesellerde izlersek görebiliriz. Mesela İsviçre’nin turistlik mekanlarında kayak merkezlerinde bir tane beton yüksek binalar Yok hepsi küçük ahşap binalar var. Yani modernliği insanların doğaya uyumlu olmasında görüyorum. Yani büyük bina bence çağ dışı bir şey. Bu binanın modern mi çağdışı mı olduğuna insanlar karar verebilir. Beni şahsi fikrim buranın özgün bir mimariye kavuşmasıdır. Dolayısıyla şahsi anlamda söylüyorum modern değil.
Peki, burası açıldığı zaman tekrar öğretmenevi olarak kullanılmasını ister misiniz?
Öğretmen evi olarak kullanılmasını isteriz ama öğretmen evinin özel bir işletme içerisinde olmamasını istemeyiz. Yani öğretmen evleri eski statüsünü kavuşturulsun isteriz. Yani bizler öğretmen olarak da Çivril Eğitim-sen temsilcisi olarak da. Sendikamızın da bu konuda her zaman önerisi bu olmuştur. Öğretmenevleri kesinlikle öğretmenlerin öncelikle kullandığı mekânlardır. Ama halkımıza da açık bir mekân olmalı. Yani sadece öğretmenler kullanmamalı. Mutlaka bir kamu kuruluşunun kar amacı gütmeden nitelikli ucuz bir şekilde işletildiği bir mekân olmalı.
***Burası beş yıl evvel geldiğimizde çok güzel bir mekândı. Her çeşit insanı bünyesinde barındırabilen bir yerdi. Öğretmenler özellikle iş çıkışında buraya geliyorlardı, zamanlarını burada geçiriyorlardı. Beş yıl önce yıkıldıktan sonra burayı nasıl bir hale getireceklerini çok merak ediyorum. Yalnız burasının önceki işletme gibi bir hale gelmesini isteriz. Neden isteriz? Çünkü buranın fiyatları çok uygundu. Yine burası halka açık, halka uygun, halkın ceplerine uygun bir işletme haline gelmesi en büyük temennimiz. Bir yandaşlık, ayırmacılık, kayırmacılık olmazsa halka vermekten ziyade burayı belediye kendi bünyesinde işletirse daha uygun fiyatlarda olur. Halkın cebine uygun olmalı. Çünkü Çivril’in nefes alabilecekleri başka yerleri yok. Eğlenebilecekleri yer yok, zaman geçirebilecekleri yer yok. Bu kadar büyük bir bina Çivril’in önünü kapatıyor. Daha yeşil bir alan oralar daha farklı bir işletme haline gelebilirdi. Eski hali daha güzeldi ve daha yeşildi.
***Yani sonuçta Çivrilliyiz. Bir yerin kapalı olması bizim için bir avantaj değil. Bir de çarşının tam ortasında parkın olduğu tek alan burası. Açık olmasını biz de isteriz neden istemeyelim.
Neden açılmadığı ile ilgili bazı duyumlarıma göre ihalelerde anlaşılmamış sanırsam. Birkaç kere duyduk ihaleye giriliyor, anlaşılamıyor ya da ihale fiyatları mı biraz yüksek sanırsam o yüzden.
Tabi ki parkların şuan ki halleri daha güzel. Bu bina yapıldıktan sonra kapalı olmasının hiç kimseye bir faydası yok ve bir an önce açılmalı. H:Serap Özdemir