TBMM Başkanvekili Av. Gülizar Biçer Karaca, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen ve Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesinde yer alan evlilik birliğindeKadının Soyadı’ düzenlemesinin yerine, eşler arasındaki farklı muamelenin sonlandırılarak ortak kararla soyadı kullanabilmelerinin sağlanması amacı taşıyan kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Anayasa Mahkemesi tarafından 28 Nisan 2023 tarihinde Resmî Gazete ’de yayınlanan Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesindeki soyadı düzenlemesine ilişkin iptal kararı gereği 9 aylık süre doldu. Milyonlarca kadını ilgilendiren kanun teklifi ile ilgili büyük adımı TBMM Başkanvekili CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca attı.

 Vekil Karaca Milyonlarca Kadını İlgilendiren Kanun İçin Harekete Geçti

Kanun Teklifinin Gerekçesi Şu Maddeler Oldu:

Soyadı Taşımak Bir Hak ve Kişiliğin Parçasıdır

“Türk Medeni Kanunu’nda “Kadının Soyadı” başlıklı 187’nci maddesinin birinci cümlesindeki düzenleyici husus, İstanbul 8’inci Aile Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış ve Anayasa Mahkemesi’nin 22/02/2023 tarih, 2022/155 Esas ve 2023/38 Karar sayılı iptal kararıyla, Resmî Gazete’de 28/4/2023 tarihinde yayınlanarak sonuç doğurmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin atıf yapılan kararı incelendiğinde; kişiliğin bir parçası olan soyadını taşımanın yalnızca bir yükümlülük değil, aynı zamanda Anayasa’nın 20’nci maddesi kapsamında bir hak niteliğinde olduğu belirtilmiştir.

Kadın-Erkek Eşitliğinin Tam Anlamıyla Sağlanması İçin Gerekli

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de anılan hakkın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8’inci maddesi kapsamında yer aldığını kabul etmiş olması ile birlikte; hem kanun önünde eşitlik ilkesinin hayata geçirildiğinden söz edilebilmesi ile kadın-erkek eşitliğinin tam anlamıyla sağlanması gerektiği vurgulanmış, anayasa koyucunun eşitlik ilkesinin eşler arasındaki görünümüne verdiği önemin altı çizilmiştir.

Eşler Arasında Farklı Muameleye Sebebiyet Veriyor

Evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra da kullanılması yönünde kadın ile erkeğin karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda oldukları sonucuyla, erkeğin evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra da tek başına kullanabildiği halde, kuralla kadının evlenmeden önceki soyadını evlendikten sonra ancak kocasının soyadının önünde kullanabileceği öngörüldüğünden, karşılaştırmaya müsait şekilde benzer durumda eşler arasında cinsiyet temelinde farklı muamelenin yapıldığı tespit edilmiştir.

Eşitlik İlkesini İhlal Ediyor

Anayasa Mahkemesi’nin bir diğer tespiti; benzer durumda olanlara farklı muamele yapılmasının nesnel ve makul bir nedeninin bulunmadığının değerlendirilmesinde kamu otoritesinin belirli ölçüde takdir yetkisinin bulunduğu ön kabulüyle; evlenmeden önceki soyadının evlendikten sonra da tek başına kullanılması bağlamında kadın ve erkek arasında kuralla öngörülen farklı muamelenin eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna varmasıdır.

Yasal Düzenleme Yapılmalı

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararıyla birlikte, Türk Medeni Kanunu açısından eşler açısından soyadı hakkının ne şekilde tesis edileceğinin düzenlenmesi zarureti hasıl olmuş, kanun teklifi ile bahse konu hususların kanunilik prensibi gereği düzenlenmesi amaçlanmaktadır.

Düğünlerde kimin ne taktığı ortaya çıkacak: Takılar artık böyle takip edilecek Düğünlerde kimin ne taktığı ortaya çıkacak: Takılar artık böyle takip edilecek
Editör: Haber Merkezi