Manisa’nın Alaşehir ilçesinde yapılmak istenen Jeotermal Enerji Santralı’na (JES) karşı direnen vatandaşlar kazandı. Mahkeme proje için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararıiptal etti. 

Alaşehir1

Demet Akalın’dan Hande Erçel’e Bu Kız Çökmüş Yorumu Demet Akalın’dan Hande Erçel’e Bu Kız Çökmüş Yorumu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, SİS Enerji Üretim Anonim Şirketi’nin Karacalar Mahallesi’nde Özmen-3 JES ve 2 adet jeotermal kaynak arama sondaj faaliyeti projesine ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı verdi. Vatandaşlar ve Manisa Alaşehir Ziraat Odası projenin yaşam alanlarına zarar vereceği gerekçesiyle dava açtı. 

Yaşam alanlarına zarar verileceği düşünen JES projesi ile ilgili dava Manisa 2. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, bilirkişi raporundaki görüşlerin kararına dayanak projeye verilen "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti. 

Uzum Haber

Suların Kirlenme Potansiyeli Var 

Mahkemenin vardığı kararda, “Açılacak sondaj kuyuları ile ilgili yeterli veri içermemesi nedeniyle projenin tanıtımında yeterli değil. Sondaj yerleri için risklere yeterli düzeyde yer verilmemiş. Yapılacak sondaj çalışmalarının çevresel etki değerlendirme açısından sorunlar içerebileceği ve sondajlar sırasında yüzey ve yeraltı sularının kirlenme potansiyeli var. Mevcut işletme şeklinin doğaya, toprağa veya tarıma olumsuz etkileri olacak” ifadeleri yer aldı.  

Muhabir: Aslıhan Kılıçelli