Fitch Ratings, kredi koşullarının daha fazla sıkılaşması veya ekonomik büyümenin durağanlaşması halinde Türk bankalarının bireysel kredi kartı kredilerinde son zamanlarda görülen hızlı artış nedeniyle risklerle karşı karşıya kalmasının muhtemel olduğunu belirtti.

Taşıt Kredilerinin Aylık Taksiti Dudak Uçuklatıyor! Taşıt Kredilerinin Aylık Taksiti Dudak Uçuklatıyor!

Bireysel kredi kartı kredilerinin geçtiğimiz yıl yüzde 162 oranında büyüyerek enflasyonun  ve nominal kredi büyümesinin çok üstünde gerçekleştiğine açıklayarak Fitch, “Hızlı büyüme 2024'te de devam etti (yüzde 19). Bireysel kredi kartları, 2022 sonunda yüzde 6,0 ve 2021 sonunda yüzde 4,3 olan bankacılık sektörü canlı kredilerinin 2023 sonunda yüzde 10,1'ini oluştururken, takipteki kredilerin yalnızca yüzde 8,1'ini oluşturdu. Hanehalkı, enflasyonist ortamda alışverişlerini öne çekmek ve taksitle ödeme yaparak satın alma maliyetlerini birkaç aya yaymak için kredi kartı kullanımını önemli ölçüde artırttı” dedi.

“Daha  Sıkı Finansal Koşullar Uygulanmasını Bekliyoruz”

Fitch, Türkiye'de Mayıs 2023'te yapılan seçimlerden bu gün enflasyonu kontrol altına almak için alınan ve yakın zamana kadar aylık kredi büyümesine sınırlama getiren çeşitli makro ihtiyati tedbirlere rağmen teminatsız perakende kredilerinin hızla arttığına dikkat çekti. Fitch,”Merkez Bankası'nın, tüketici ve kredi kartı kredilerindeki büyümeyi soğutmak için hedeflenen banka düzenlemelerinin yardımıyla daha sıkı finansal koşullar uygulamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bir Miktar Tampon Sağlamaktadır”

Fitch, kredi kartları, ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerini içeren bireysel kredi faiz oranları, Merkez Bankası'nın 21 Mart'ta politika faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkarma kararının da etkisiyle Mart 2024 sonu itibarıyla yüzde 78'i aşmış durumda olduğuna dikkat çekti. Fitch yaptığı açıklamada, “Son dönemdeki hızlı kredi büyümesi, kredi kartı harcamalarına ilişkin daha sıkı düzenlemeler ve yavaşlayan ekonomik büyüme görünümü göz önüne alındığında, bankaların varlık kalitesinin, özellikle teminatsız perakende krediler nedeniyle bozulmasını bekliyoruz. Özel bankalar, kamu bankalarına kıyasla kredi kartlarına çok daha fazla maruz kalmaktadır ve bu durum büyük ölçüde kamu bankalarının hükümetin önceliklerine stratejik olarak odaklanmasını yansıtmaktadır. Özel bankaların kredi kartı riski 2023 sonunda toplam kredilerinin yüzde 19,2'sini oluştururken, kamu bankalarının kredi kartı riski sadece yüzde 4,9'dur. Ancak kredi kartı ürünlerindeki geniş marjlar, risk maliyetindeki artışa karşı bir miktar tampon sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Editör: Durmuş Özke