İyiliğin sınırını çiz!

Fedakarlıkların sınırı aşarsa, üzerine görev niteliğinde yapışabilir. Senin sorumluluğunda değilken, başkasının işini mi yaptın? Bir kere de sen o kişiden rica et bakalım senin için bir şey yapmasını. Yapmadı mı? Üzerini çiz ve bir daha fedakar davranma.

Genel olarak insanlar çıkarları için hareket ederler. En azından ben böyle insanlara çok rastladım. Görevin olmayan bir eylemi kendi insiyatifin doğrultusunda yapıyorsan, her an üzerine görev olarak yapışabilir. Ya da o işi yanlış yaparsan "Senin işin değil, neden sen yaptın?" diyebilirler. İnsanoğlu çiğ süt emmiş diye boşa demiyorlar.

Genel olarak yalnızca size verilen görevi, size verilen saatler doğrultusunda uygulayın. Çünkü insiyatif üzerine yaptığınız iyilikler, her an üzerinize patlayabilir. 

Tabi gerçekten çok iyi insanlar var, kesinlikle bunu üzerinize görev olarak yapıştırmayacak, hakkınızı sizden çok savunacak... Denk gelebilirseniz ne mutlu! 

Zor da olsa böyle kaliteli insanlar hala aramızda var. O nedenle önce hareketleri kendi terazinizde tartabilirsiniz. Mesela biri bana iyilik yaptığında, kendimi karşıya borçlu hissediyorum. Bir zora düşse ilk koşacak kişisi ben oluyorum. Muhtemelen, siz iyi insanlarda da böyledir. İyilik yaptığınız bir kişi, günü geldiğinde "İyi misin?" sorusunu bile size sormuyorsa, hayatınızdan çıkarmaktan çekinmeyin.

Tuzaklarla dolu bir evren içinde yaşıyoruz. Bazen iyi  gibi görünen davranışlar, bazen sizin arkanızda büyük bir çukur kazıyor, düşmenizi bekliyor. 

Bu hayatta başkalarına karşı yalnızca yapmanız gerekeni, yeteri kadar yapın. İyiliği, kendi minimal çevrenizdeki güzel insanlara yapın ki sonunda pişmanlık duymayın.

Bence...