Yeni çevirim içi  muayene yöntemi kamu hastanelerinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanacak. Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Işıkhan, sosyal medya hesabından konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu;

''Sosyal Güvenlik Kurumu olarak sağlık hizmetlerinde dönüşümü destekliyoruz. Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile uzman hekimler tarafından uzaktan hasta değerlendirmeye yönelik sağlık hizmetlerini geri ödeme listesine alıyoruz. Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Böylelikle hastalarımızın, Sağlık Bakanlığı'na bağlı ikinci ve üçüncü basamak kamu hastanelerinde; muayene, tetkik sonuçlarının değerlendirilmesi, e-reçete ve e-rapor gibi hizmetlerin bedellerini Sosyal Güvenlik Kurumumuz tarafından karşılıyoruz.''

Sgk Tarafindan Karsilanacak Online Muayene Donemi Bugun Basladi2

Hem Reçete Yazılabilecek Hem De Rapor 

Hekimler, muayeneden sonra tedaviye yönelik e-reçete ile ilaç yazabilecek. Uzaktan muayenede yazılan ilaçlar SGK ile anlaşmalı eczanelerden alınabilecek. Doktor teşhis sonrasında hasta için e-rapor da düzenleyebilecek. Bir hastanenin SGK’ya fatura edeceği uzaktan muayene sayısı, hastanede o gün tüm branşlardaki ayaktan muayene sayısının (acil servis başvuruları hariç) yüzde 15’ini aşamayacak.

Uygulama Hangi Hastaneleri Kapsıyor?

Sağlık Bakanlığı’na bağlı ikinci basamak hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere bağlı semt poliklinikleri (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerinden oluşuyor. Üçüncü basamak ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı eğitim ve araştırma hastanelerinden oluşuyor. Tüm şehir hastaneleri üçüncü basamakta bulunuyor.

Tedavi Sonrası Gerekirse Hasta, Hastaneye Gidebilecek

Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022’de yürürlüğe girmişti. Buna göre; uzaktan sağlık hizmeti sadece gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip, bakanlıkça izinli hastanelerde sunulabilecek. Yönetmelikte öne çıkan diğer detaylar ise şöyle: Uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, uzaktan sağlık hizmetinin elverdiği ölçüde muayene edilecek. Gerekli durumlarda kişiye bir hastaneye giderek yüz yüze muayene olması önerilecek.

Denizli’ye Yapılması Planlanan Hastaneler Ankara’da Masaya Yatırıldı Denizli’ye Yapılması Planlanan Hastaneler Ankara’da Masaya Yatırıldı

Uzaktan Muayene Randevusu Nereden Nasıl Alınır?

Uzaktan muayene olmak için basit bir şekilde randevu oluşturabilirsiniz. Hastalar, Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nden (MHRS) online olarak randevularını oluşturacak.

Sgk Tarafindan Karsilanacak Online Muayene Donemi Bugun Basladi3

10 Gün Şartına Dikkat

Yeni düzenlemede önemli bir detay ise 10 gün şartı. SGK, aynı hastanedeki aynı bölüm için 10 gün içinde alınacak randevuları karşılamayacak. Bunun nedeni, hastanın aynı sağlık sorunuyla ilgili tekrar tekrar randevu almasını engellemek ve gereksiz yükü önlemek. 

Kaynak: HABER MERKEZİ