Diş Hekimi Faruk Kanar, oruç tutarken ağız bakımının ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Uzun süreli açlık ve susuzluğun ağız kokusu ve diş sağlığı problemlerine yol açabileceğini belirten Diş Hekimi Kanar, Ramazan ayında ağız hijyenini korumanın genel sağlık açısından önemli olduğunu belirterek dişlerin arasında biriken yemek artıklarının kokuya da sebep olabileceğini ifade etti.
Ramazan ayında ağız ve diş sağlığının korunmasına yönelik yapılması gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan diş Hekimi Faruk Kanar, Ramazan ayında bir sorun olarak görülen ağız kokusunu önlemek için alınması gereken tedbirler hakkında önemli tavsiyelerde bulundu.
Ağız ve diş sağlığının, sadece Ramazan ayına özel bir durumun olmadığını her zaman dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Kanar, sahur ve iftar sonrasında yapılacak diş ve ağız temizliğinin Ramazan ayını rahat ve sağlıklı geçirmek için önemli olduğunu belirtti. Diş Hekimi Kanar Ramazan ayında yapılacak diş bakımı ile ilgili olarak “Sahuru yaptıktan sonra ağız hijyenini yine aynı şekilde normal fırçalamak, gerekli ise diş ipi kullanmak,diş arası temizliği ile ağız içerisindeki tüm birikintilerin plaktan temizlenmesi gerekir. Özellikle Ramazan ayında açlığın getirdiği bir koku da oluyor. Bu fizyolojik bir kokudur ve normaldir ama yemek artıkları kaldıysa özellikle koku dil yüzeyinden kaynaklanır. Bu durumu da dil kazıyıcılarla ya da normal diş fırçası ile güzelce temizledikten sonra arkadan öne doğru süpürerek temizlediğinizde ağız bakımınızı sağlamış olursunuz. Bir sonraki yemek yemenize kadar ağız hijyeninizi yeterince sağlamış olur. Akşam yatmadan önce de ağız bakımını sağladığımızda sahura kadar herhangi bir sıkıntı olmadan ağız sağlığınızı korunmuş olur. Şu an iftar ile sahur arasındaki aralığı geniş, dolayısıyla yatmadan önce ağız bakımını sağlayarak sahurda da yine aynı şekilde devam ettirdiği sürece herhangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır." dedi.
Uzun süreli açlık ve susuzluğun ağız kokusu ve diş sağlığı problemlerine yol açabileceğini belirten Faruk Kanar, ağız hijyenini korumak için şu önerilerde bulundu:
1. Dişlerinizi en az iki kez fırçalayın: Özellikle sahurdan sonra dişleri fırçalamak ağız hijyenini korumak adına önemlidir.
2. Yeterli su için: Vücut susuz kaldığında ağız kuruluğu oluşur ve bu da kötü kokuya neden olabilir. Oruç tutarken iftar ve sahur arasında bol su tüketmeye özen gösterin.
3. Şekerli ve kafeinli içeceklerden kaçının: Bu tür içecekler ağız kuruluğunu artırabilir ve ağız kokusuna yol açabilir.
4. Yoğurt tüketin: Yoğurt, kötü nefes kokusunu önleyen faydalı bakteriler içerir.
5. Diş taşlarını temizletin: Diş taşları ve plaklar ağızda kötü kokuya neden olabilir. Oruç döneminden önce diş taşı temizliği yaptırmak faydalı olacaktır.
6. Çürük ve kırık dişleri tedavi ettirin: Bu tür diş problemleri de ağızda kötü kokuya neden olabilir. Oruç döneminden önce diş tedavilerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
Diş Hekimi Faruk Kanar, ağız ve diş sağlığının oruç tutarken de korunması gerektiğini vurgularken, ağız bakımı ihmal edildiğinde oluşabilecek sağlık sorunlarına karşı da uyardı.