Metaboliksendrom insülin direnci ile başlayan, göbek bölesindeki hızlı kilo alımına bağlı obezitenin varlığının olduğu, glikoz intoleransı veya şeker hastalığına rastalanan, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarıyla devam eden ölümcül bir hastalıktır.

Metabolik Sendrom riski altında olanlar çok yemek yiyenler, fazla kilolular, fiziksel aktivite yapmayanlar, tuz tüketimi fazla olanlar ve yağlı beslenenlerkimselerdir.

Metabolik Sendrom hastası bir birey de insülin direnci veya diabet (şeker hastalığı) görülür. Bunlara ek olarak yüksek tansiyon, kolesterol değeri yüksekliği, karın bölgesinde yüksek oranda yağlanma görülür.

Metabolik Sendroma Neden Ölümcül Dörtlü Denir?

Bel çevresinde yağlanma, yüksek kan şekeri, kolesterol yüksekliği, yüksek tansiyon dörtlüsünden oluşan ve ilerleyen süreçlerde ölümcül sonuçları olan bir halk sağlığı sorunudur. Bu hastalıkların bir arada bulunması kalp sağlığını olumsuz etkiler ve ölümler görülür.

Metabolik Sendrom Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Tedavi aşamasında ilk adım olarak yaşam tarzı değişikliğine gidilmelidir. Tedavinin temelinde obezitenin önlenmesi yer almalıdır ve bu diyetisyen kontrolünde olmalıdır.

Hastanın beslenme tarzında değişikliğe gidilmelidir. Akdeniz diyeti için olumlu sonuçlar bulunmaktadır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı, çavdar ekmeği gibi posa içeriği yüksek ekmekler tercih edilmelidir. Tam tahıllar,sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

Hastanın fiziksel aktivite düzeyi arttırılmalıdır. Günde en az 30 dk tempolu yürüyüş yapması önerilmektedir.

Dyt. Asuman KOCAKAPLAN