Toksik ilişki, yaşanılan duygusal ilişkide bir tarafın ya da her iki tarafında birbirine zarar verecek şekilde yaşanan ilişki türüdür. Sağlıklı bir iletişim ve ilişkinin dinamiğinin yürütülemediği bu durumda ortaya çıkan ilişki toksik ilişki olarak adlandırılır. Toksik ilişki içerisine sözlü şiddet, duygusal şiddet ve fiziksel şiddet dahildir. Çoğu insan normal sandığı şeylerin toksik yani zehirli bir davranış olduğunu bazen çok sonradan bazen ise hiç fark edemeyebilir.

Normal Sandığınız İlişki Toksik ( Zehirli) Olabilir! Toksik İlişki Nedir

Toksik İlişkiler Kalıcı Hasarlar Bırakabilir!

Toksik yani zehirli ilişki, ilişki içerisinde bulunan bireyleri ruhsal ve fiziksel anlamda olumsuz etkiler. Bu tarz ilişkilere zehirli denmesinin sebebi, içerisinde bol miktarda yalan, manipülasyon (gerçeği saptırarak inandırmak, kendinden şüpheye düşürmek), kontrol etme, hakaret etme ve fiziksel şiddet gibi unsurlar yer alır.

Bu tarz bir ilişkideki mağdur kişi, özgüvenini ve benlik saygısını kaybedebilir, anksiyete ve depresyon olmak üzere birçok farklı ve ciddi ruhsal sorun ile baş etmek zorunda kalabilir.

Normal Sandığınız İlişki Toksik ( Zehirli) Olabilir! Toksik İlişki Nedir1

Toksik (Zehirli) Bir İlişkide Olduğumu Nasıl Anlarım?

İlişkinizde günden güne kendinizi mutsuz hissediyorsanız, eşiniz ile sürekli kavga halindeyseniz, eşiniz ile iletişim kurmakta, sohbet etmekte problem yaşıyorsanız, sürekli eleştiriye maruz kalıyorsanız, aşağılanıyor ya da küçümseniyorsanız, manipülasyonlara maruz kalıyor ve sıklıkla yalan söylemler duyuyorsanız, güven ve kıskançlık problemleri artıyorsa, fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalıyorsanız toksik (zehirli) bir ilişki içerisindesinizdir. Bu problemler çözülemez, artarak devam eder. Eğer bu durumlara çok fazla maruz kaldıysanız, eşinizden gelen en ufak güzel hareket için gözünün içine bakar hale geldiyseniz ve tüm bu belirtiler olduğu halde “sevgi” hissinin altına sığınıyorsanız bağımlı olmuş olabilirsiniz. Kendinizi bu ilişkiden kurtarmak için yardım alın.

Bu sıralanan maddelerin hiçbiri güzel giden, sağlıklı bir ilişkide bulunmaz, her insan değerli ve sevilmeye layıktır. Kimse sizi sevdiği için kıskançlık yaparak kavga çıkarmaz, sizi sevdiği için size şiddet uygulamaz, sizi sevdiği için yalan söylemez, sizi sevdiği için eleştiri yaparak ya da aşağılayarak sizin gelişmenize yardımcı olamaz.

Bu tarz bir ilişki içerisinde olmak zorunda olmadığınızı unutmamalısınız.

Normal Sandığınız İlişki Toksik ( Zehirli) Olabilir! Toksik İlişki Nedir2

O Yiyecekler Beyinde Kalıcı Hasar Yaratıyor! O Yiyecekler Beyinde Kalıcı Hasar Yaratıyor!

Toksik Bir İlişkiden Nasıl Kurtulabiliriz?

Öncelikle bu belirtiler varsa lütfen ilişinizin sizi ya da karşınızdakini zehirlediğini kabul edin. Duygusal birliktelik yaşadığınız kişi ile ilişkinizi bitirmeniz gerektiğini önce kendiniz kabul edin ve bu fikrinizi karşı tarafa söylediğinizde istikrarlı ve kararlı olun.

İlişkinizi bitirme kararınızı partnerinizle paylaştıktan sonra mümkün olduğunca ondan uzaklaşmaya çalışın. Çünkü bu tarz bir ilişkiden kurtulmak zorlayıcıdır. Alışkanlıklarınızdan dolayı siz de zorlanabilirsiniz, karşı taraf kabul etmek istemeye de bilir. Ayrılmak istediğiniz partneriniz takıntılı hareketler gösterebilir. Net bir duruşunuz ve kararlı tavırlarınız olmalı. Özellikle fiziksel şiddete maruz kalan kişiler ayrılma kararınızı uzaktan bildirerek, bir daha hiç iletişim kurmayacak şekilde uzak kalmalısınız. Bu gibi durumlarda arkadaşlarınız, aileniz ya da profesyonel kişilerden yardım alabilirsiniz.

Sonlandırdığınız ilişkiyi unutmak için hızla yeni bir ilişkiye başlamayın bunun yerine kendinize bir önceki ilişkinizden dersler çıkarın. Zehirli bir ilişkiden sonra iyi hissetmeniz, eski partnerinizi “unuttuğunuzu” düşünmek zaman alacaktır. Kendinize karşı sabırlı olmayı ve sevdiğiniz şeylere zaman ayırmayı deneyin. İyileşmek zaman alır ama her zaman tam bir iyileşme size güzellikler getirir.

Editör: Kardelen Başol