Yakın zamanda bir kanalda yayınlanmaya başlayan ve daha ilk bölümü ile birlikte bile en tartışmalı dizilerden biri haline gelen Kızıl Goncalar dizisi gözleri üzerinde tutuyor. Tarikat ve cemaatlerin anlatımına yönelik sahneleri yüzünden hem çok konuşulan hem de yaptırım üzerine yaptırım uygulanan dizinin neden bu kadar çok konuşulduğu ile ilgili soruların ardı arkası kesilmiyor.

Başrollerinde Özgü Namal ve Özcan Deniz’in olduğu ve henüz iki bölümü yayınlanan diziyi, BBC bile ele almış durumda.

Ne Bu Kızıl Goncalar?

Dizinin Konusu

İlk bölümünde Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerini benimsemiş başarılı Doktor Levent (Özcan Deniz) ile ailesiyle bir cemaatte yaşamlarını sürdürmeye çalışan depremzede Meryem’in hayatlarının kesişmesi üzerine kurulu.

Ne Bu Kızıl Goncalar?

Tepki Üzerine Tepki!

Dizi, muhafazakar hayata ve tarikatlara yönelik bir algı operasyonu olduğu gerekçesi ile RTÜK’e şikayet yağmuruna tutuldu. Şikayetler üzerine RTÜK, dizi ile ilgili inceleme başlattı. Yapımı gerçekçi bulanların sayısının da azımsanmayacak derecede olması, özellikle sosyal mecralarda tartışmalara sebebiyet verdi.

Dizi mekanlarındaki bazı çekimlerin iptalinin 10 Milyon TL’lik zarara mal olduğunu açıklayan Dizi Yapımcısı Faruk Turgut, reytinglerin ise iyi olduğunu belirtti. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da çekim mekanı izinleri iptal edilen dizi, 25 Aralık reytinglerinde Türkiye’de en çok izlenen ikinci program oldu.

Ne Bu Kızıl Goncalar?

Eleştiri yapan kurumlardan biri de KADEM oldu. Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) yayımladığı açıklamada, diziyi “dindar insanlara yönelik olumsuz bir algı oluşturmak ve bu algı üzerinden toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmeyi hedeflemekle” suçladı.

"Furkan Hareketi" lideri Alparslan Kuytul'a göre de dizinin senaryosu İslam'a saldırı üzerine kurgulanmış.

Ne Bu Kızıl Goncalar?

İsmailağa "Derneği" de Tepki Gösterdi

Sosyal medyada en çok dikkat çeken tepki ise İsmailağa Derneği’nden geldi. İsmailağa Derneği diziyle ilgili “Kızıl Goncalar’ dizisi son bulmalı!” başlıklı bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Milletimizin bu tür algı operasyonlarından ve İslam karşıtlığını kendisine kimlik edinmiş kuruluşların kirli propagandasından muhafazası hususunda yetkililerin ve ilgili kurumların gerekli adımları atacağına inanıyoruz.” İfadelerine yer verildi.

Özgür Özel’e Dert Yanan Adamın Asıl Hikayesi Ortaya Çıktı! Özgür Özel’e Dert Yanan Adamın Asıl Hikayesi Ortaya Çıktı!

Ne Bu Kızıl Goncalar?

Manevi, İlkeli, Liyakatli Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (Mil-Diyanet Sen) üyeleri ise   İstanbul’daki FOX TV binası önünde protesto yapmayı tercih etti. Protestocuların ellerinde 'Önce Ahlak ve Maneviyat', 'İslamiyet Kırmızı Çizgimizdir', 'Masum Zihinleri Bulandırma' gibi dövizler vardı.

Bu kadar çok tepkinin verilmesi sonucunda yapım şirketi Gold Film açıklama yayınladı. Gerçek kurum ve kuruluşlarla, kişilerle dizinin bir ilgisinin bulunmadığının altını çizen yapım şirketi, eleştirenleri haksızlık yapmakla eleştirdi.

İnternette sevilen ve popüler olan isimlerden biri olan Prof. Dr. Celal Şengör ise, gazeteci Fatih Altaylı’nın internet sitesinde yayımlanan mektubunda, “Kızıl Goncalar dizisi çok yetenekli oyuncularımızın katkısıyla kanayan bir toplumsal yaraya parmak basmakta, onu halkın gözünün önüne getirmektedir. (…) Böyle aydınlatıcı bir diziyi menetmeye hangi kişi veya grubun gücü yeter?” ifadesi ile diziye destek verdi.

Editör: Haber Merkezi