Sebzeler haşlanıp, suyu dökülmemelidir. Pişme suyunun dökülmesi durumunda vitamin ( vitamin C, B2, folik asit…) kaybı çok olacaktır. Doğranan sebzeler bekletilmeden pişirilmelidir. Doğranmış sebzeler pişirileceği zaman, kaynar suya atılmalıdır. Soğuk suya konarak pişirilmemelidir. Taze sebzeler domates veya salça gibi asitli bir yiyecekle pişirilirse pişme süresi uzar. Domates, pişmeye yakın eklenmelidir.

Kuru baklagillerde bulunan gaz yapıcı oligosakkaritlerin bir kısmı ıslatma suyuna geçtiğinden bu suyun dökülmesiyle gaz yapıcı özelliği azalır. Düdüklü tencerelerde yağ ilave etmeden pişirmek, hem daha kolay pişirme olanağı sunar hem de daha sağlıklıdır.

Yumurta 12 dakikadan uzun süre ve yüksek ısıda pişirilmemelidir. Yüksek ısıda uzun süre kaynatılan yumurtanın sarısının yüzeyinde yeşil bir renk oluşur. Bu yeşil halkanın oluşması bize yumurtanın protein ve demir oranında ciddi kayıplar olduğunu gösterir. Yumurta için de en iyi pişirme yöntemi rafadan kıvamında olacak şekilde haşlama yöntemidir.

En son olarak; makarna ve diğer tahıl grubu besinleri pişirirken pişirme suyunun dökülmesi suda eriyen vitaminlerin özellikle de B grubu vitaminlerin kaybına yol açmaktadır. Bu yüzden suyu az miktarda konulup, dökülememesine dikkat etmek en sağlıklı yöntem olacaktır.

Yemeklerimizi baharat, taze nane, dereotu, fesleğen gibi aromalı besinler ve yağsız soslarla neşelendirmeyi ihmal etmeyelim!

Unutmayalım ki; yemeğe tek lezzet veren şey yağ değildir.

Sağlıklı günler dilerim.