Yüzlerce kullanıcısı ve alıcısı bulunan Metal Detektörleri ile ilgili yasla düzenleme yapılmasını isteyen satıcı ve kullanıcılar “almak yasal, kullanmak yasal, ama dedektörün sinyal verdiği alanda kazı aleti bulundurmak ya da kazı yapmak yasak. Biz bu cihazla hobi amaçlı metal ve eski para arayan kişileriz. Suçlu ya da defineci muamelesi görmek istemiyor ve bu konu ile ilgili yasal düzenlemenin bir an öce yapılmasını istiyoruz” diyerek tepki gösterdiler. 


Sahillerde arama yapanlardan bir farkları olmadığını belirten bazı kullanıcılar da düşüncelerini “dedektör ile sahilde gezmek arama yapmak hatta altın bulmak serbest ama kırsal arazide elinizde dedektör olması bile suç. Aynı cihaz sahilde serbest ama arazide yasak “diyerek dile getirdiler.

Kurek Varsa Yandin
Yüzey taraması yapmanın av ya da herhangi bir spor yapmak gibi hobi olduğunu belirten dedektörcüler “av yapan kişilerden bir farkımız yok. Bizler elimizde tüfek değil dedektör taşıyoruz. Dedektörü imal etmek, ithal etmek, satmak yasal ama elimize alıp sahada gezmek yasak. Elimizde dedektörle görüldüğümüz anda suçlu ve defineci yaftası yapıştırılıyor. Birçok kişi bu işi hobi amaçlı stres atmak için yapıyor. Bu cihazlar zaten yüzeyden 30 – 40 santimetre derinliğe kadar tepki veriyor o kadar alanda da kıymetli maden ya da define bulma şansınız yok ama yasal düzenleme olmadığı için elinde dedektör olan hemen karakola alınıyor” dedi.

Kurek Varsa Yandin1
Dedektör satışı yapan Bekir Karabal’da düzenleme ile birçok sorunun ortadan kalkacağını belirterek “ben üç yıldır dedektör satışı ve tamiri yapıyorum. Bu cihazların imalatı ve satışı yasal. Kullanmakta yasal ancak kullananlar hakkında oluşan yanlış ve genel bir kanı var. Yasalarda bu kanıyı olumsuz yönde destekleyince hobi amaçlı dedektör kullanıcıları zan altında kalıyor. Bu cihazlarla büyük defineler bulma imkanınız yok. Bu cihazları kullananlarda zaten büyük define arayıcısı değil. Hobi amaçlı arazide gezerken kullanıyorlar, buldukları eski metal onun için bu cihazların kullanıcıları bu zandan en azından yasal olarak kurtulmalı” dedi.

Kurek Varsa Yandin2

Denizli'nin 1 Mayıs Yürüyüşünden Açıklamalar! Denizli'nin 1 Mayıs Yürüyüşünden Açıklamalar!


Dedektörleri alanların daha çok arazide gezmeyi sevenler olduğuna dikkat çeken Karabal “dedektör kullanan doğaya tarihe saygılı insandır. Dedektör ile arazide yürüyen kişi doğa ve tarih bilinci ile yürür amacı bir şey bulup kazı yapmak değildir, onu heyecanlandıran cihazdan gelen sinyaldir. O sinyal mutlu eder ama maalesef dedektör ile görünmek yanlış algılandığı için hobi dedektör kullanıcıları gizli saklı geziyor dolayısıyla bir kısır döngü oluyor” dedi.

Kurek Varsa Yandin3
Türkiye’nin tarihsel ve coğrafi özelliklerinden dolayı birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Karabal “Anadolu’nun birçok yerinde tunç döneminden itibaren yerleşim ve yaşam var. Dolayısıyla bu medeniyetlerden kalan birçok kalıntı var. Bu kalıntılar genellikle değersiz metalden olmasına rağmen tarihsel bir değerleri var o yüzden bunların bulunması tespit edildikleri alanların kazılması izne tabi. Devletin yapacağı yasal düzenleme ile bu arama ve kazı işleri hem kontrollü ve denetimli olur hem de bu işi hobi olarak yapanlar rahat eder. Toprak altında duran ve sadece tarihsel değeri olan şeyin ne ülkeye ne de şahıslara faydası olmaz. Varsa bir şey bunlar bulunmalı çıkarılmalı ve sergilenmeli. Devletin her bölgede kazı yapması imkansız bunu tarihe ve arama yapmaya meraklı kişiler aracılığıyla yapabilir hem denetimli olur hem de kimse zan altında kalmamış olur” dedi.

Editör: Kardelen Başol