Verilen yeni kararlar doğrultusunda, ki veya daha fazla konutu bulunan vatandaşlar için emlak vergisi ve tapu harçlarında önemli artışlar sorun çıkaracak gibi görünüyor. Bu durum, özellikle köyünde babadan kalma evi olan ya da kıyıda yazlığı bulunan milyonlarca vatandaş için ciddi bir vergi yükü demek oluyor

Birden Fazla Evi Olana Katlamalı Vergi 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte yürütülen vergi reformu çalışmalarında, birden çok konutu bulunanlara yönelik yeni vergiler en kritik maddelerden biri durumunda. Haziran ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanan bu taslak düzenleme, emlak vergisi oranlarının konut sayısına göre değişmesini hedefliyor. Buna göre, birden fazla evi olanlar, oturdukları evin vergisini her yıl normal şekilde ödemeye devam edecekler. Fakat aynı kişinin ikinci veya daha fazla evi olanlar katlanarak artan emlak vergisi ödeyecek. Söz konusu iki ve ikinin üstünde bulunan katlamalı ek verginin nasıl ve ne kadar olduğu henüz netleşmiş değil.
Milyonlarca vatandaş oturmasa bile köylerde babadan kalan evlerin tapu kayıtlarında ev onların olarak gönüyor. Bu evlerin büyük bir kısmı varislerin hisselerinde yer alıyor. Köy evlerinin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evler de tapu kayıtlarında bulunuyor. Eğer köy evleri ve yazlıklar ‘ikinci ev’ olarak değerlendirilirse, milyonlarca vatandaş yeni vergilerle ödemek zorunda kalacak.

Emekli promosyonları zamlandı: Banka banka liste açıklandı Emekli promosyonları zamlandı: Banka banka liste açıklandı

Varlığı Çok Olandan Çok Vergi Alınması Asıl Amaç

Konuyla ilgili bilgi aktaran kaynaklar, vergi reformuyla konuta yatırım yapan varsıl kişilerin gelirinin vergilendirilmesi amaçlanıyor. Bu nedenle köy evlerinin ‘ikinci ev vergisi’ dışında tutulması gerektiğini ifade ediyorlar. Ancak yazlıkların durumu farklı değerlendirileceği öngörülüyor. 

Kısaca yeni vergi reform paketi, ikiden fazla konutu olan vatandaşları önemli ölçüde etkileyeceğe benziyor. Köy evleri ve yazlıklar gibi gayrimenkuller için getirilecek yeni vergiler, milyonlarca vatandaşın vergi yükünü artırabilir. Bu nedenle, düzenlemenin detaylarının netlik kazanmasu ve adil bir şekilde uygulamaya geçmesi bu noktadaçok önemli.