Kadınlarda üreme sisteminde göze çarpan sorun kiloya bağlı hormon bozukluklarıdır. Bunun yanı sıra insülin direncine ve yine kilo artışına sebep olan PCOS (polikistikoversendromu) ‘dur. Bir başka deyişle yumurtalıkla da kist varlığıdır.

PCOS varlığını nasıl anlarız? Şekere olan isteğin artması, fazla beslenme isteği, adet gününün düzensiz olması ve karında ağrı gibi bulguların olduğu tablo.. Bu tablo karşısında mutlaka bir kadın doğum doktoruna başvurulmalıdır.

PCOS varlığında kilo vermek hormonların düzenlenmesine yardım edecektir. Birçok şişman kadın üreme sorunlarını kilo vererek çözmektedir. Bu noktada kilo vermek bir uzaman yardımıyla gerçekleşmelidir.

Sadece şişman bireyler değil çok zayıf kadınlar da üreme sorunu yaşamaktadır. Kilo almak üreme sıkıntıların sonlanmasına yardımcı olacaktır.

Hormonların sağlıklı salgılanabilmesi için insan vücudunda belli oranda yağ olmalıdır. Bu oranın üzerinde ve altında yağ deposu varlığı üreme de sorun çıkarabilir.

Erkekler de üreme sorunlarından biri olan sperm hareketsizliği beslenmeye, obeziteye ve özellikle ileri derecedeki Diabet’e bağlı olarak gerçekleşir. Önlem olarak beslenme düzenlenmeli ve kilo verilmesi uygun bir tedavi olacaktır.

Erkekler de sperm kalitesini arttırmak için yardımcı beslenme ürünleri de tercih edilebilir. Arjinin, çinko, selenyum, koenzim Q10, L-karnitin, glutatyon, Vitamin A, E ve C destekleri almak, beslenme de yer vermek sperm kalitesini arttırır.

Üreme sorunlarına yol açan bir diğer etken sağlıksız yaşamaktır. Hastalıklara sahip bireyin ilaçları düzenli almaması, spor yapmamak, alkol ve sigara kullanmak.

Üreme sorunlarının önüne geçmek için eğer kiloya bağlı problem varsa bir diyetisyen kilo verilmeli ve yine bir uzman eşliğinde yardımcı besinler diyete yerleştirilmeli gerekirse takviye alınmalıdır.