Evinizi turizm amaçlı kiralamayı düşünüyorsanız bunun için binanızdaki herkesten onay almanız gerekmekte. Aksi taktirde izinsiz olarak kiralamanızın bedeli 100 bin TL ceza kesiliyor. Bu 15 gün içinde izin alınmazsa 500 bin TL ceza kesilebilir. Evinizi 100 günden kısa süreli kiralıyorsanız bu turizm amaçlı kısa süreli kiralamalar olarak kabul edilir.“Turizm Amaçlı Konut Kiralanmasını Düzenleyen Yönetmelik”te (yaygın olarak “Airbnb” yönetmeliği olarak bilinir) yer alan yeni düzenlemelere göre, bir evin tatil evi olarak kiralanması, o apartman veya arsada yaşayanların rızasını gerektiriyor. Bu durum yoğun nüfuslu bölgelere göre tek aileli evlerin lehinedir. Ayrıca kiralık tatil ilanlarında müstakil evlerin ön plana çıktığını görebilirsiniz. Bu düzenleme, tatilcilerin bağımsız konaklama imkanına sahip olduğu ve bu yaşam biçimine daha fazla öncelik verildiği anlamına geliyor.

BİNANIZDA BULUNAN HERKESTEN NOTER ONAYLI ÖRNEK ALMANIZ GEREKİYOR

Yeni yönetmelikte, bağımsız birimlerin bulunduğu binadaki tüm bağımsız konutların daire sahipleri tarafından, turistik kiralama faaliyeti durumunun uygun görüldüğüne dair oybirliğiyle alınan kararın noter tasdikli bir örneğinin ibraz edilmesi gerekiyor. Eğer bir konut şirketi veya seyahat acentesi izin almak istiyorsa, ev sahibinin ve yönetim şirketinin onayını gösteren belgeler in sağlandığı ibraz edilmelidir. Aynı binada bulunan ve aynı ev sahibinden izin istenen daire sayısı 5’i aştığı takdirde işletme ve çalışma izni alınması gerekiyor.

İZİN BELGESİ OLMAZSA OLMAZ

Turistik amaçlı dairenizi kiralıyorsanız eğer turistik kiralama sözleşmesi imzalamadan önce izin almanız gerekmektedir. Bu konuda önemli bir ayrıntı bulunmaktadır. Eğer 100 günden kısa süreli kiralama yapacaksanız bu izni almanız gerekmektedir. 100  günü aşan kiralamalar zaten “gayrimenkul/apartman kiralama” olarak sınıflandırılmaktadır.

Sigaralara üst üste zam: Artık en ucuza bu bile bu rakama satılacak Sigaralara üst üste zam: Artık en ucuza bu bile bu rakama satılacak

“500.000 lira para cezası”

İzinsiz kiralama yapıldığı durumlarda ilk önce 100 bin lira para cezası verilir ve izin alınması için 15 gün süre tanınacak. İzin alınması gereken bu 15 günde eğer hala izin alınmamışsa '500 bin lira para cezası ve yanında 15 gün hapis cezası' verilecek. İzin almış olanlardan üçüncü kişilere ödünç verenlere veya kiralayanlara kadar. Burayı bir ev kiracısına mesken veya yazlık olarak kiralıyor. Ruhsatsız konut kiralama komisyonculuğu yapanlara sözleşme başına 100 bin lira para cezası verilecek.
 

Editör: Tolga Çetin