2024 yılı Mart ayında Hazine ve Maliye Bakanlığı’na beyan edilecek olan 2023 kira gelirlerine yönelik denetimler başladı. 2 milyona yakın konutun incelendiği beyannamelerde, 'emsal kira bedelinin uygulanmayacağı kişiler' dışında yani 'kaynana, amca, dayı, hala, teyze, yeğen' ev sahibinin bedelsiz olarak da kiraya verse de, emsal kira bedeli üzerinden vergi vermesi gerekiyor. Bu düzenleme yeni gelen bir vergi değil, yıllardır yürürlükte olan bir durum.

Uzmanlar özellikle bu dönemin yaklaşması üzerine en çok atlanan konulardan biri olduğu için gelin ve damatlara uyarıda bulundu. Maliyenin, yaklaşık 2 milyon konuta tek tek giderek, kiralık olanları ve kimlerin oturduğunu tespit edeceği belirtilirken bu konu ile ilgili ilk belgeler ikamet edenlere gönderilmeye başlandı. Bu kapsamda kiracılardan kira sözleşmesi, hangi tarihten itibaren kiraladıkları, kira bedeli ve ödemeyi nasıl yaptıklarına dair bilgiler isteniliyor. 

Kaynana Vergisi'ne Dikkat! Yaptırımı Büyük!

Konut, Kira Alınmadan Kaynananın Kullanımına Bırakılamaz Mı?

Sahip olunan konutun kira alınmadan kaynanaların kullanımına tahsis edilmesi mümkün ancak, kira alınmasa dahi, kaynananın kullanımına bırakılan konutlar için gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Söz konusu maddede sayılan “emsal kira bedelinin uygulanmayacağı kişiler” arasında maalesef kaynanalar değil, amca, dayı, hala, teyze, yeğen de yer almıyor.  Bu yüzden sahibi olunan konutların bahsi geçen kişilere bedelsiz bırakılması halinde emsal kira üzerinden “alınıyormuş” gibi kira geliri beyan edilip vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Kaynana Vergisi'ne Dikkat! Yaptırımı Büyük!

Kendi Annen Oturabilir Kaynanan Oturamaz

Böyle bir durumun tespiti durumunda vergi dairesine çağırılan ev sahibine, “Kendi annen olsa, kira almadan oturtabilirdin. Ancak, kayınvalide, ilgili kanun maddesinde, kira ödemeden oturabilecek akrabalar arasında yer almıyor. Bu nedenle, iki yıllık kira vergisi ödeyeceksin.” Deniliyor. Tespit edilene kadar ödenmeyen vergi, cezası, gecikme faizi de temin edilerek ev sahibinden temin ediliyor. Uyarılar da burada ortaya çıkıyor, ciddi yaptırımlar bulunan düzenlemeye dikkat edilmeli.

1 Mayıs'ta Tarım İşçilerine Çağrı Sesiniz Duyulmalı! 1 Mayıs'ta Tarım İşçilerine Çağrı Sesiniz Duyulmalı!
Editör: Haber Merkezi