Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’den Deprem Uyarısı!

Bir yapı kimyasalları firmasının ‘Yeniden, Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz!” sloganıyla devam eden deprem bölgesindeki şehirlerde verilen seminerlerini sürdürmeye devam ediyor. Depreme karşı önlemlerle ilgili eğitim seminerleri vermesi için özel tasarlanan ‘Kaşif’ adlı tır ile Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya gibi illerde seminer veren uzman Moriwaki ve diğer uzmanlar basına önemli yerleri işaret etti.

İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu’ya dikkat”

Dikkat çektiği bölgelerin ve ülke genelinin depremden en az hasarla çıkabilmesi için ortak hareket etmenin, bina güçlendirilme çalışmalarının yapılmasının öneminden bahseden Moriwaki, “İnşaat mühendisleri ve mimarlar ile birlikte düzgün inşaat nasıl yapılır onu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda il il gezip paylaşım yapıyoruz. Hedefim normalde ‘Japonya’da deprem gelse de bina çökmüyor ve insan ölmüyor’ diye bilinen gerçeği, Türkiye’yi de o seviyeye hep beraber getirmektir. 24 Ocak Elazığ depreminden sonra Kahramanmaraş, ardından Hatay’da deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) uzun zaman kırılmadı ve kırılmaya başladı. Bu kırılma devam ederken Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Denizli ve Kıbrıs taraflarında deprem oldu. Bazen depremde fay hattı geriye dönebiliyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van’a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz.” dedi.

Türkiye geneline bakıldığında ise dün Tunceli’de, birkaç gün önce Malatya’da meydana gelen depremlerin artçı olabileceğine değindi. Bu artçı depremlerin iki yıl devam edebileceğinin altını çizen uzman, “ 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler yavaş yavaş azalacak ama 3 civarında ara ara depremler olabilir” açıklamasında bulundu. Malatya ve Tunceli bölgelerinde 5-10 yıl içerisinde deprem beklemediklerini açıklayarak yine de Türkiye’nin deprem haritasının kıpkırmızı olduğuna dikkat çekti.

HARİTA KIPKIRMIZI

Moriwaki', “Onun için ne zaman geliyor demek yerine her an deprem olabilir diye herkesin hazır olması lazım. Bunun için hükümet, belediyeler, okullar, şirketler ve ailelerin hep birlikte hareket edip hazır olması lazım ve bunun sonucunda oluşabilecek hasarın 70’i yok olacak. İstanbul tarafı tehlikeli bölge olarak söyleyebiliriz. Burada acil bir şekilde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bunun için olacak seçimde kim olursa olsun, inşaatı ve kentsel dönüşümü iyi bilen biri olması lazım. Ben de bu konuda yardım etmek için hazırım. 7.4 büyüklüğünde deprem ileride olacak ama ileride. Elazığ’daki fay yeni kırıldı, hemen bir deprem beklemiyoruz ama İzmir ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul’a dikkat etmek lazım” diye konuştu.

Resmi Gazete’de Yayınlandı! 36 Bin Sağlık Personeli Alınacak Resmi Gazete’de Yayınlandı! 36 Bin Sağlık Personeli Alınacak
Editör: Haber Merkezi