İyi Tarım Uygulamaları (İTU), kontrol edilebilir tarım olarak bilinmektedir.İTU, FAO ( Dünya Tarım Örgütü) tarafından, “tarımsal üretim sisteminin sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı ve verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için uygulanması gereken,kayıt altına alınan,sertifikalandırılan, ve izlenebilirliği sağlanmış olan işlemler” olarak tanımlanmaktadır. Kayıtlarla birlikte ; ürünün tür ve çeşidi, kullanılan gübre ve zirai ilacın uygulanma nedeni, zamanı, miktarı, öneriyi yapanın ve uygulayıcının ismi, bu konudaki yetkinliği, ürünün kaç gün sonra hasat edileceği, su kalitesi ve sulama ile ilgili tüm detayları içeren sistemle, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ilkesinin başlıca gerekleri yerine getirilmiş olur. Yapılan analizler ve sonuç belgeleri de kayıt sistemi içine dahil edilir. Analizler yetkilendirilmiş laboratuvarlarda yapılabilir.İTU, toprağın ve yetiştirilen ürünün besin maddesi ihtiyacının analizlerle belirlenerek uzmanlarca yapılacak olan tavsiyeler doğrultusunda yol alınmalıdır.Üretim alanını ve ürünü tehdit eden hastalık veya zararlıların teşhisi ve uzman önerilerine göre ruhsatlı ilaçların doğru dozlarda uygulanması bu sürecin en hassas noktalarındandır. İTU, zirai ilaç kullanımını en aza indirerek, doğa ve insan sağlığı üzerindeki baskının azaltılmasını hedefler. Uygulamalarının amacı insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde üretimin yapılmasıdır. İyi Tarım Uygulamalarının çeşitli faydaları vardır. Bunlardan bahsedecek olursak, 3 başlık halinde inceleyebiliriz.
Üreticilere Faydaları
· İTU ürünlerinin iç ve dış pazarda tercih edilmesi, ürünlerinin eşit rekabet şartlarında geleneksel ürünlere göre önde olması,kaliteli ürün tarımına imkan sağlaması,uzun vadede üretim maliyetlerinde düşüşdolayısıyla karda artış imkanı sağlaması, üretimde çalışan kişilerin güvenliğini ve refahını sağlaması gibi üretici açısından daha pek çok faydası bulunmaktadır.
Çevreye Faydaları
· Sürdürülebilir, çevreye karşı sorumluluk alan bir üretim, doğal hayatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması,tarımın çevreye olan zararlı etkilerinin azaltılması,korumacı bir yönetim planının uygulanması gibi çevre açısından daha pek çok faydası bulunmaktadır.
Tüketicilere Faydaları
· Gıda güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili riskleri azaltması,ürünün kaynağı hakkında yeterli bilgiye ulaşmayı sağlaması (izlenebilirlik),üründe kalite ve güvenilirliği sağlaması,tüketicilerin gıda kalitesi ve güvenliği ile ilgili talepleri başarı ile karşılaması gibi tüketici açısından da pek çok faydası bulunmaktadır.